Hmmm... skumt

Klockan 21 började värkar komma smygande igen. Först med 8 minuter emellan och sedan med lite mindre tid mellan kniiiipen. Jag tog lite panadol och gick och la mig vid 23:30. Nu är väl klockan 04:30 och de kommer fortfarande men med 5 minuter emellan. De börjar även göra lite mer ont än tidigare. Vill hela tiden tro att det är fejk som i förrgår men börjar nu bli lite tveksam. Ska gå och försöka sova en stund igen om några värkar (tajar dem som bäst nu på varktimer.se). Än gör de inte så hysteriskt ont att man inte kan tänka klart (som många säger att de ska göra) så jag vet inte riktigt. Kanske det bara är fejk trots allt! Ska ta en dos till panadol och sedan försöka sussa ett varv igen.

Det lär väl visa sig antar jag hur det ligger till! Haha!!!

Inte många timmar kvar till vi ska till BB nu så man får väl försöka stå ut ett tag till... men blir det värre och värre får vi väl ringa och komma några timmar tidigare... :D


Skönt att vara inne



Inatt har det ju varit en ganska kraftig snöstorm så man är ganska glad att man får vara hemma och rugga i soffan. Kanske det blir en liten promenad ikväll, om det känns okej det vill säga. Inga värre värkar idag så jag antar att det bara är att invänta morgondagens övningar på BB. Hoppas att det går bra och inte blir så mycket knöl. Men vem vet, kanske den lille luringen tar en kraftansträning senare ikväll (men det tror jag inte).

Jag skriver lite mer sen, nu tänkte jag gå och vila lite på soffan och bara lata mig!


Blääääh!

...visst var det något på gång... det startade klockan 1 på natten med ganska täta värkar men klockan 7 bara försvann de plötsligt. Barnmorskorna bad oss komma in på en kontroll för att de ville kolla värkar och bebisen. När vi kom dit vid 8 så visade det sig att jag hade aphögt blodtryck så jag fick genast blodtryckssänkande medicin. Läkaren trodde att de skulle kunna få igång värkarna igen men misslyckades på naturlig väg. Så vi fick sitta hela dagen på BB och bara vänta på vad läkaren skulle säga, skulle vi stanna och sätta igång allt eller skulle vi få åka hem trots blodtrycket??? Vid 18 fick vi svaret att vi fick åka hem om vi lovade att åka in ifall minsta förändring skedde. Vi lovade det, för det är ju hemskt att sitta på BB och bara glo i väggen och inte ha den minsta antydan till att bebisen vill komma ut. Jag är hellre hemma då. De gav mig lite medicin för morgondagen och de ville att jag skulle vila upp mig ordentligt imorgon - för på fredag klockan 8 tänkte de sätta igång förlossningen om lillkillen inte valt att göra entré innan. Jag hoppas verkligen att det kommer att gå ganska smidigt trots allt, de menade att det säkert skulle göra det då jag var så pass mogen och dessutom haft värkar redan. Jag behövde nog en kick i baken sa de bara. Hoppas att de vet vad de pysslar med. Det måste de väl göra skratt.

Nå nu ska vi gå och lägga oss och sova. Vi är båda helt slut. Jag hör av mig mer imorgon!

Känns lite motigt att det var igång och ändå kanske vi måste göra igångsättning. Men de vågar inte riskera mer nu säger de, vi var väl för trötta för att göra det idag. Och man måste väl lyssna på dem. Som läkaren sa så hade de gjort det ändå på måndag så det är bara några dagar tidigare än "sista förbrukningsdag" ändå. Känns som man faller på målrepet men man måste hålla sig så positiv man kan.

Här finns lite info om igångsättning: Igångsättning - info från vårdguiden

Här har vi iBuddy lampan: MSN-lampan

Hmmm... tralalala....

Här sitter man och väntar men inget händer. Har inte gjort mycket alls idag. Jag har tittat lite på TV, haft Sigvard på fika, beställt lite presenter på internet, kollat förvarsrapporterna som börjar komma in (huu... men ändå bättre än man kunnat ana för ett år sedan). Idag är det väl lite mer onda sammandragningar men inget värre än det har varit i perioder tidigare. Så jag antar att det går över till natten som det brukar.

Ikväll blir det nog lite mer TV och sedan en promenad. Imorgon väntas värsta snöstormen komma till Åland så man får väl passa på att gå ut medan det finns en möjlighet.

Jooo en rolig sak gjorde jag idag. Jag köpte en helt onödig lampa som man kopplar till datorn som blinkar och har sig när kompisar loggar in på MSN. Haha!!!


41+0...

Här är mina ultraljudsbilder...

Tänkte att jag skulle passa på att lägga upp mina ultraljudsbilder som jag har hemma. De känns ju supergamla nu, men ändå!

Vi var på en tidigarelagd överburenhetskontroll idag (detta var något jag aldrig trodde att jag skulle vara med om... men nu är man väl det!). De tog tusen tester och de hotade med att sätta igång förlossningen. Till slut så kom vi i alla fall överens om att avvakta, dels för att proverna var så bra och för att jag var ganska "mogen" enligt läkaren. De gjode en hinnsvepning (för de som inte vet vad det är ska jag förskona er från detaljer... men det är lite äckligt men gick bra). Läkaren ursäktade sig till Mikael över att han "misshandlade" hans fru, öhh... här ligger jag liksom och blir uppbänd haha! :) Jag har inte så stora förhoppningar att hinnsvepningen ska starta något, men vad vet jag. Jag var öppen två centimeter den här gången, verkar liksom ha "minskat" sedan förra gången. Känns föga upplyftande. Nå väl, vad kan man göra?

Ultraljudet såg bra ut, lillkillen var dock mindre den här gången, han beräknade honom att väga 3000 gram. de verkade inte ta någon större stress över faktumet eftersom flödet ändå var okej i navelsträngen. Det var inte så mycket fostervatten kvar där inne men det var också okej (hinnorna var intakta, det är kroppen som absorberar vattnet). Det känns ändå ganska skönt att han inte är så stor, även om man blir lite fundersam när han var "mindre" än förra gången. Kanske de mäter lite olika och man kan få lite varierande resultat. De borde ju veta vad de sysslar med (hoppas jag).

Blodtesterna var okej och blodtrycket var under 100 så de tyckte att vi kunde avvakta. De har bokat en tid åt oss igen om en vecka, alltså 42+0.

CTG:et var också okej, även om lillisens puls låg lite högt. Det kunde vara ett tecken på att han var lite stressad. Men med tanke på att hans puls alltid legat ganska högt så godtog de resultatet där med. Det var kul att se att när Mikael pratade med Fjant så ökade hans puls och han började sprattla mer! Det här visste jag ju redan, men nu fick liksom Micke det svart på vitt haha! På CTG:et kunde man även se att jag hade någorlunda regelbundna värkar, men av någon anledning så ville maskinen inte mäta dem så bra. Barnmorskan tyckte dock att det såg lovande ut...

Just nu känns det som om han aldrig kommer att komma ut. Fast och andra sidan spänner det mer i magen nu så någon liten effekt kan "misshandeln" kanske gett. Känns lite motigt, men man kan inte styra över detta. Hur mycket man än vill. Ikväll blir det en liten promenad (på ordination av läkaren) samt lite bastu.

Oj vad långt det blev idag. Sorry!


Okej, inte idag heller...

Lillkillen vill INTE komma ut det verkar i alla fall som en sanning :D Han trivs såååå bra därinne och tänker inte alls på oss andra som vill träffa honom! ;)

Jag har inte haft några större känningar idag heller så jag antar att han inte kommer att komma inatt heller. Det är nog bäst att ställa in sig på att läkaren får locka ut honom tillslut. Hur som helst kan det inte vara längre än en vecka kvar nu tills vi får träffas. Hur det än blir.

Idag träffade jag Alexandra och Anfi på stan. Vi tog en fika på Amorina och jag åt chokladkaka (choklad har blivit ett måste nu på slutrakan, tur att jag inte haft så under hela graviditeten får då skulle jag få lyftas ut med kran vid det här laget!). Det var kul att höra om Anfis egyptenresa och Alexs bravader. Skönt att få tänka på något annat än BB.

Ikväll är det "En annan del av Köping", det måste jag så klart se! De är så underbara allihopa. De säger saker som man själv tänker men inte vågar säga högt haha!!!


Mixtrande och pillande



Då man inte har så mycket för sig om kvällarna i väntan på lillkillen fick det bli lite ny design på bloggen. Den blev ganska vårig, även fast det är mitt i vintern, men det kändes som om det behövs lite vårkänslor haha!

Idag har jag inte gjort många knop. Jag har varit med Mikael en sväng på stan och handlade lite duschcreme (wow va!) och så tittade vi lite i butiker. Det är ganska svårt att gå längre sträckor nu för det ilar så i bäckenet när lillkillen borrar med huvudet mot alla nerver.

Svärmor var över och hälsade på oss på dagen, men jag låg mest som i koma i soffan och var inte mycket till sällskap. Hon är i stan för att hon ska till sjukan på måndag och onsdag, hon känner sig inte på topp. Hoppas att allt löser sig.

Nu på kvällen är Mikael på 30-års kalas till en kompis till oss. Jag stannade hemma för jag har ingen lust att klä upp mig (jag får på mig mjukisbrallor och t-shirt, that´s it - inte så kul att gå med den utstyrseln på sig direkt). Längtar tills jag kan ha "fina" kläder på mig igen.

Vi var faktiskt till en restaurang och åt idag, jag ville bara komma ut. Men det var som sagt ingen höjdare att glida in i mysisarna och den urtvättade tröjan... men jag gick ändå! Omgivningen får bara stå ut med mig ibland. Hehe.

Jag lägger in lite bilder på Bibi! :)

Bastukväll

Tog en bastu nu på kvällen och det var riktigt skönt. Passade även på att sätta en hårmask i så nu har man riktigt "änglahår" hehe... Gick in på aftonbladet för att se om det stod något kul och hittade detta:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6475785.ab

Artikeln handlar om ett hotell i England som erbjuder att någon i personalen värmer sängen åt en innan man kommer... fy tusan. Det låter ju bläk!!! Vem sjutton skulle vilja ha haft någon främmande i sängen när man ska gå och lägga sig??? Huga! Kan de inte börja med att skaffa ordentlig uppvärmning i hotellet istället...

Soffliggardag


Soffan har varit min bästa vän. Jag har legat och sovit hela dagen och tittat lite på TV. Jag börjar kunna alla program som går på dagarna nu förtiden :D Mest blir det TV4 Fakta men TV3 går ganska frekvent också!

Annars har det bara varit lungt idag, inga ansatser på att lilleman vill komma ut. Börjar faktiskt tro att det kommer att sluta med att de får plocka ut honom under pistolhot ;) Imorgon blir det lite födelsedagskalas hos en kompis, det är bra att få skingra tankarna en aning. Konstigt nog är jag inte så megafrustrerad över att killen inte vill komma ut, det känns ganska avlägset att han faktiskt ska komma snart. Känns som om det är mååååånader kvar innan jag behöver "stressa" upp mig... snacka om att hjärnan spökar. Fet denial att förlossningen på gång när som helst. Hehe...

Blygis

Ingen liten kille har ännu gjort några försök att visa sig. Verkar riktigt lungt i magen. Men som jag sagt tidigare, så vet man inte alls vad som är på gång med dessa små. De bestämmer visst helt själva.

Imorse var vi på kontroll hos MVC igen. Blodtrycket var högt igen, tyvärr (95/150)... jag har fått ta nya blodprover men jag tror att dessa kommer komma tillbaka ok då urraprovet var helt bra. Jag är väl bara slut och trött och det påverkar kroppen kan jag tro. De skulle återkomma med testrestultatet ifall det var något som var på knas.

Annars är det ganska trist idag. Ska försöka ta mig för att sy om ett spjälskydd till vaggan. Jag behöver sätta lite nya snoddar på det, samt ändra lite på storleken då det är lite stort. Men vi får se vad inspirationen gör med mig idag, känner mig lite såsig och oengagerad.


40+1



Gravid i vecka 40+

Ja nu har man officiellt gått över tiden! Detta trodde jag som sagt inte skulle ske i första taget, men nu är vi här i alla fall :) Känns väl helt okej egentligen, har inte fått den värsta dårdimpen av väntan ännu (men man hinner väl få det antar jag). Jag tycker att allt är så lungt på något vis, det känns inte alls som om han är på väg ut inom snar framtid. Men jag vet inte hur sånt här fungerar riktigt, kanske man inte behöver känna på sig nåt innan det smäller till??? Haha, det lär visa sig!!!

Vi var på akupunktur idag på BB och de kollade mitt blodtryck igen. Det var bättre idag, vilket är skönt. Men det verkar växla ganska mycket från dag till dag. Ena dagen är det skyhögt och andra dagar är det nästan lågt.

Imorgon ska jag på kontroll igen till MVC och på måndag har de bokat in en överburenhetskontroll åt mig. De vill kolla mig lite tidigare på grund av mina bekymmer nu på slutrakan. Jag tror inte att de vill pressa ödet med att låta mig gå så mycket över tiden. Här på Åland har man ingen specialistvård för nyfödda utan man måste flygas till Åbo eller Uppsala. De drar sig för att ta den risken att de hamnar i den sitsen om de inte måste. Det är ju bra både för mig, bebisen och ekonomin om inte annat! :D Hoppas jag slipper gå så långt så jag ens kommer till kontrollen!

Nu får ni gärna göra lite voodoo eller annat som kan göra att lillkillen vill titta ut! Jag ska testa att ta lite hallonbladste samt ta en kortare bastu ikväll. Kanske det får fart på saker och ting!



Barnet



Nu ligger barnet bara och väntar och gottar sig. Kanske vill det vila lite innan det måste utsätta sig för den stora utmaningen: förlossningen. Kanske har du en så skön mage som den vill stanna lite extra länge i. Hur som helst, oroa dig inte, ut kommer barnet alltid.

 



Mamma



Många kvinnor känner att de struntar i förlossningen nu bara barnet kommer ut någon gång. Men det finns flera fördelar med att vara gravid länge. Din kropp hinner mogna, din livmodertapp blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjuka upp dina bäckenfogar ytterligare. Det kan göra att du får en smidigare förlossning. Livmodermunnen blir mjuk och börjar öppna sig. Din kropp blir bättre förberedd på att föda barn. Att föda när kroppen sätter igång av sig själv är alltid bäst så länge du mår bra och det inte finns några komplikationer.

 



Överburenhetskontroll och igångsättning



När du gått cirka 41 veckor bokar din barnmorska in dig på igångsättning på den förlossningsklinik där du planerar att föda. I vissa fall får du även gå på en överburenhetskontroll. Då görs en bedömning om, när och på vilket sätt förlossningen ska sättas igång. Igångsättning av förlossningen sker senast i graviditetsvecka 42 plus noll i Stockholms län. Det finns olika metoder för att sätta igång förlossningsförloppet.

 



Pappa/partner



Inget är som väntans tider. Försök hjälpa din partner att fördriva tiden. Ett tips är att göra matlådor och frysa in. Färdiga portioner att tina i mikron är ovärderliga när barnet kommit. Särskilt när de första pappaveckorna är slut och kvinnan ska hinna ta hand om sig själv, barnet och kanske ett äldre syskon.

Snart är födelsedagen här, vi lovar. Grattis och lycka till!


Idag borde lillkillen komma...

... men det behöver han ju så klart inte göra (det vet jag ju!). Men det är ändå nåt speciellt med den här dagen, man har liksom haft den i bakhuvudet i snart ett år (sen man fick datumet fastställt på sjukan i alla fall). Jag trodde inte att jag fortfarande skulle ha lillkillen i magen så här länge, men se, han är fortfarande där inne och verkar må bra där (det är mest jag som kracklar - men det är väl som vanligt). Det verkar helt enkelt så att jag får ställa in mig på att gå över tiden ett tag. Men man får tänka positivt trots att väntan är lite frustrerande, hur som helst är han snart här. Max två veckor till behöver vi ju vänta - och det måste man ju överleva, eller? Nu har han verkligen bästa förutsättningarna då han säkert har blivit en liten "tjockis" och är utled på att vara ihopklämd i magen.

För hur man än ser det måste det vara jobbigare att vara tillskrynklad inne i magen, inte kunna röra sig alls och dessutom pressas ihop stup i kvarten (och dessutom ha huvudet mestadels nedåt, även om jag ligger mest i soffan haha).

Förresten, är det någon som testat värltimern på www.varktimer.se? Den verkar ju bra, för jag tycker att det är krångligt att sitta och kolla klockan och så. Men så har jag ingen aning om hur "noga" man måste vara med att klocka värkar, man åker väl ändå in när det är "jobbigare än jobbigast" och man inte orkar vara hemma mer... eller?

Trötter



Idag har man varit ganska trött. Sov ganska risigt - uppe och kissade, åt, kissade, tittade lite, vred mig fram och tillbaka, ont i höften... ja ni förstår. Jag vilade på förmiddagen men är fortfarande ganska trötter. Men det är väl bara att inta soffläge och ta det lungt. Ikväll kommer ju "Bones" och "En annan del av Köping" på TV och det är ju bra!

Jag och Mikael åkte igen och såg på kossorna. Man skulle kunna tro att jag är ett kofreak, men de var på så långt avstånd förra gången att de var svåra att se. Dessutom finns det inte mycket att göra en januarisöndag på Åland. Så det fick bli kossorna igen. Den här gången hade jag med mig kameran och jag tvingade Mikael att ta en bild på mig framför korna. Vi är ganska lika tycker ni inte haha!!!! :)

Tänk imorgon är det beräknade datumet för förlossningen. Trodde ALDRIG att jag skulle komma till den, jag var ju så säker på att Fjant skulle titta ut tidigare, nu verkar det som om vi kommer gå på övertid. Tji fick man. Men det är ju bra att han blev kvar så här länge, att han inte kom för tidigt i alla fall. Hoppas jag slipper gå med honom i magen i evigheter till för det börjar bli lite tungt nu. Men vem vet... kanske han blir där lääääge till... han verkar ju trivas i magen nu.


Uäääh

...känner mig illamående idag. Fy attans, jag hade glömt bort hur äckligt det kändes (även fast det bara var några månader sedan...). Är det vanligt att må illa på slutrakan, någon som vet? Det kommer i vågor, mest efter att man har ätit... men inte efter varje måltid. Kanske det är Fjant som trycker på magen eller nåt. Vem vet?

Annars har mina föräldrar varit på besök idag. Det var bra med lite distraktion. :)

Ikväll blir det nog en kort promenad ute i friska luften. Jag blir så degig om jag inte får komma ut en gång per dag (minst). Även om doktorn sa att jag skulle ligga typ konstant nu tror jag inte att det är det bästa för mig. Kroppen kollapsar ju om man inte får röra sig en smula, nu menar jag inte att man behöver ta i av kung och fosterland utan mer vardaglig rörelse. Lite gå hemma och en kort promenad ute. Resten av tiden får bli i soffan.

Utflykt

Idag fick jag nästan nervsammanbrott av att bara ligga hemma i soffan så jag och Micke åkte lite bil ut på landet. Vi tittade på söta urtidskossor (vet inte vad rasen heter egentligen men de ser ut som lurviga troll med stooooora horn). De vrölade och brölade som galningar! :) Så söta var de!

Annars har vi bara tagit det lugnt idag och jag har slappat i soffan och slötittat på tv... man börjar kunna serierna som går nu på dagarna. Jag kom även ut med Micke på en liten promenad vilket var super för mitt humör. Jag mår inte bra av att bara vara inne och inte röra mig. Jag är så van med aktivitet att jag blir prillig (men det blir nog alla förr eller senare). Vi träffade på en av de snälla barnmorskorna (ja Åland är litet...) och hon tyckte också att det var dags att lilleman tittar ut snart. Micke börjar bli rastlös han med, han vill ju träffa lillkillen snart.

Alla tjejkompisar är bortresta så jag kan inte tvinga till mig fikasällskap, vilket gör tiden lite långsammare. Men hur som helst så är han snart här. Det är bara att stå ut. Jag längtar inte alls efter smärtan men jag vill bara komma vidare nu, inte bara vänta. Ja ni förstår säkert vad jag menar!


La la la... da da da... trist

Utanför kyrkan! :D

Huuuu vad det kan vara långtråkigt att ligga i soffan och bara jäsa. Vi var till MVC idag (igen) på rutinkontroll och fortfarande är mitt blodtryck lite för högt för att vara helt ok och jag har fortfarande lite proteiner i urran men inom de godkända gränserna (som tur är), så de låter det gå utan någon behandling eller någon igångstättning (tack gode gud så länge man klarar sig utan det). Barnmorskan tyckte nog att Fjant skulle kunna komma ut nu snart så de slipper "övertala" honom om att komma ut. De bokade in en överburenhetskontroll åt mig redan den 25:e. De tar ställning till läget då om han inte kommit självmant innan dess (de pratade om att ge någon medicin så han ville komma ut... ). De vill inte låta mig gå ända till 42 veckor, det var att utmana ödet lite med tanke på blodtrycket, huvudvärken och synförändringarna. Så det är väl bara att jäsa vidare och hoppas på att han vill komma snart. Det vore ju enklast. Men vem säger att det ska vara så enkelt haha.... han ville ju ut tidigare och då dög det inte så jag förstår om han är kinkig nu :D Jag blev beordrad att mest ligga ned men jag klarar inte det. Jag dööööör då. Jag måste få röra mig annars pallar jag inte. Det känns bättre om jag kan ta en kort promenad och vara lite aktiv. Jag känner det i kroppen. Men jag har lovat Micke att jag ska vila mer och ligga mer på soffan än jag gjort tidigare (boooooooooring!).

De uppskattade hans vikt till ca 3200 gram genom att klämma på magen. Vilken tur att han inte är någon baddare i alla fall!!! :D En bra sak var att Fjants huvud var totalfixerat nu och inte fick att skaka på (eller icke ruckbart som barnmorskan sa med fina ord). Magen hade sjunkit ännu mer, vilket ju är klart om bebisen har pressats ned ännu mer. Han kommer ju se ut som en banan när han kommer ut med tanke på hur länge han har tryckts ihop där nere i bäckenet! :D

Igår Photoshoppade jag lite på kvällen och jag sätter mitt senaste alster som bild till detta inlägg. Man blir lite virrig av allt man kan göra i programmet!


39+0

Gravid i vecka 40



Kroppen känns smidigare och jag har inte alls samma problem att röra mig som tidigare. De senaste dagarna har jag dock haft en jobbig huvudvärk så barnmorskan tog in mig på extra kontroll idag. Mitt blodtryck var högre än vanligt igen (150/85)... men toxproverna de tog på mig visade att allt var inom okej intervall. De tittade en extra gång på Fjant med ultraljud och allt såg bra ut med honom, hans CTG var riktigt bra och läkaren var nöjd över alla tester. Han väger nu ca 3100 gram enligt uppskattning.

Lite slött att ha ont i huvudet när jag annars är i ganska bra form. Men jag antar att det inte är så långt kvar att stå ut nu innan han vill komma ut. Men man vet aldrig... de "hotade" med att boka mig till överburenhetskontroll haha! Det hade man aldrig trott att man skulle få höra! :D Om han inte kommit ut på eget initiativ så ska de visst börja mixtra med honom och övertala honom om två veckor.

Men som sagt, det är bara att stå ut - huvudsaken är ju att Fjant har det bra.

Jag kommer ihåg att mormor pratade om hallonbladste, det skulle visst göra susen om man ville att de små krabaterna skulle komma ut snabbt och smidigt. Helst med några nejlikor i... så det har jag köpt och ska ta mig en kopp ikväll. Det kan ju inte skada i alla fall haha! Lite tanthockuspockus kan inte skada. Synd att hon inte kan ge tips nu, för hon om någon skulle säkert veta om han var på g eller inte (hon fick ju nästan drivor med bejbisar) :D

Barnet

Nu är barnet helt utvecklat och redo att komma ut vilken sekund som helst. Trots detta kan barnet stanna kvar i två veckor till. De flesta barn föds på natten.

 

Barnet kan väga allt mellan 2,5 och 4,5 kilo och vara 46-55 centimeter långt. Nu är det trångt därinne.

 

Mamma

Har barnet inte kommit än? Känns det frustrerande? Ta det lugnt. Även om det känns omöjligt, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet. En graviditet varar allt från 37 fullgångna veckor + 0 dagar till 41 fullgångna veckor + 6 dagar. Passa på att vila och äta mycket kolhydrater innan förlossningen så kommer du att orka bättre. Sov, sov, sov eller vila om du inte kan sova! Du behöver alla krafter. Under det aktiva skedet av förlossningen gör du av med lika mycket kalorier som en maratonlöpare gör av med varje timme. Dessutom kanske du kommer vara vaken i ett dygn kring förlossningen.

 

Pappa/partner

Under själva förlossningen är din viktigaste roll att vara där! Du ger henne vatten, torkar pannan. Du kan hålla henne, massera henne. Lyssna på vad hon och hennes kropp säger. Prata med henne och barnmorskan. Hjälp henne med kuddar eller att ändra ställning. Var lyhörd och se och bekräfta hennes smärta. Hon vill kanske inte att du ska röra henne. Peppa och uppmuntra. Pusha och stötta. Du klarar det!

 


Utbrytarkungen

Litet knä attakerar revbenen.

Idag har jag och Mikael mest varit på fika med kompisar, från klockan 12 till klockan 17! :) Först fikade vid med Anfi och sedan åkte vi till Jan-Gustav och Fon. Direkt efter fikasessionerna åkte vi till Dinos och jag åt min favorit rätt de har dät, fajitas. Mums! Det är väl lika bra att man passar på kan jag tänka haha!

Nu är det ensiffrig nedräkning till beräknade datumet, och jag är fortfarande förvånad att han inte kommit ut ännu. Trodde inte att han skulle stanna så här länge (vilket är ju är jättebra!). Det mesta verkar lugnare fortfarande, jag mår bättre och jag har mer kraft. Jag har inte ont eller så men har en del sammandragningar och lite mensvärk, men inget värre. Kanske han till och med stannar där inne till efter det beräknade datumet, den lille lurifaxen.

Vi försökte ta en bild av luringen när han bökade i magen, men så fort det var som värst så hade man inte kameran redo. Men på denna bild ser man knölen av hans knä tror jag vid revbenen! :D

Ikväll ska jag nog sätta mig en stund med Photoshop och lära mig lite nytt. En promenad ska jag också försöka hinna med. Det är så skönt att få frisk luft och få röra sig lite nu när man inte har ont i bäckenet så mycket mer!

Snark!

Idag har jag mest sovit. Det har varit riktigt skönt. Vi lyckades lämna skötväskan till skomakaren för att byta dragkedjan och den skulle vara klar på måndag. Annars har inte mycket hänt, har mest tittat på TV (om jag inte sovit). Mår ganska bra fortfarande, men har lite mensvärk och sammandragningar. Men inget värre, det känns otroligt lungt. Haha!!! Kanske det är lugnet före stormen!

Vi har även lagt ut en av våra bilar till försäljning på en finsk bilsida. Vi får se om vi får något napp! :)

Mysko

Inte för att man klagar över detta men lite mysko är det allt (vänta ska ni får höra). Igår försvann allt ont i bäckenet och jag kan nästan rejsa fram med fart utan att det känns någonstans... så där mitt i allt känns det mycket mycket bättre. Nu klagar jag inte över detta utan är mest förundrad. Haha!!! Jag vaknade till och med i morse och undrade vad som var "konstigt". Det tog mig några minuter innan jag förstod att jag faktiskt låg på rygg utan att det var det minsta obehagligt... :) Detta kanske är det så kallade "dödsrycket". Ni vet innan man dör så ska man ju bli klar i bollen och vara sansad hihi!

Igår lyckades jag bjuda hem ett set om 21 make-up borstar (med gethår) på Ebay för ynka 1 dollar. Hoppas att de är lika fina som de utgav att de skulle vara! :D I annat fall så har man inte råkat ut för någon större förlust men ändå! Det finns så mycket fint på nätet nu och en massa reor. Jag har handlat lite smink på strawberrynet.com som jag väntar med spänning på att få hem på posten.



38+0

Gravid i vecka 39



Det känns ganska lungt just nu. Jag har mindre ont i fogarna och kan röra mig ganska bra. Magen har sjunkit och jag kan andas och faktiskt röra mig bättre. Jag sover även helt ok. Idag var vi till MVC på kontroll och blodtrycket låg 120/85 vilket ju är bra! :D Urraproverna visade även bara bra! Allt verkade som sagt bra och mitt magmått hade minskat några centimeter vilket påvisar att han har lagt sig till ro ganska långt ned nu. Barnmorskan tyckte att vi skulle vara lite försiktiga då hon trodde att han kunde komma med fart när han väl tyckte det var passligt (men man kan ju aldrig veta heller... kanske det blir supersegt och allt drar ut på tiden haha). Jag verkade ha öppnat mig mer och hon uppskattade att det var ca 3 cm nu. Lite spännande, men det är lite svårt att förstå att det kan smälla till när som helst. Känns ganska avlägset konstigt nog. Haha! Man var så spänd tidigare att han skulle komma för tidigt så nu när man är på "tid" känns det hela ganska avslappna (och faktiskt avlägset).

Vi fick en ny TENS-apparat från BB eftersom den andra var så krånglig. Den här verkar vara starkare och anpassad till just värkar så jag är nöjd. Den har en knapp som man kan hålla i handen och trycka in när det gör ont och sedan har den en grundnivå som är på hela tiden. Hoppas det kommer vara lite till hjälp i alla fall.

Hälsade på arbetskompisarna idag. Det var roligt. Alla är spända nu och väntar på att bebisen ska komma ut.

Barnet



Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.

 

Vikt 3 450 gram.

 

Mamma



Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

 

Vila!



Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.

 

Pappa/partner



Nu är det dags vilken dag som helst! Kanske adrenalinet börjar pumpa när du tänker på förlossningen. Det är svårt att föreställa sig ett liv efter magen. I alla fall om det är första gången. Prata med dina nära och kära om hur det var för dem.

Hos barnmorskan/kontroller



Nu kan det vara dags för sista besöket hos barnmorskan före förlossningen. Men försök att inte bli allt för besviken om det blir några besök till. Barnmorskan kontrollerar hur barnet ligger, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig.


Bzzzt!

TENS-apparaten som vi tänkte försöka oss på som alternativ till smärtlindring. Hmm...


Vi provade för första gången TENS-apparaten ikväll. Jag har lite ont i ryggslutet så vi testade där. Det pirrade och grejade men det gjorde inte ont. Det hjälpte lite, men det är svårt att säga hur den kommer att fungera som alternativ till smärtlindring under förlossningen. Det är väl bara att testa och se vad den duger till. Ifall den inte ger effekt är det bara att kassera idén och försöka nåt annat. :)

Det är ganska svårt att veta hur man ska sätta plattorna. Man har fyra stycken som man kan använda sig av. När man drar på för mycket börjar det sticka och nästan bränna så det gäller att känna av ordentligt och dra ned på strömmen när man man känner att det börjar bli obehagligt.

Är det någon som har erfarenhet av TENS? Funkar det eller är det bara humbug?

Nu är det Tigerns år!

    


Igår åt vi middag hemma, rikigt gott! Micke lagade en gratinerad hummer som förrätt som var riktigt fin. Sedan åt vi grisfilé och glass (men detta visste ni ju redan!).

Vi gick ut och smällde lite raketer och gjorde nyårslyckor. Jag vet inte om man gör dessa i Sverige, men jag har inte gjort sådana innan jag flyttade till Åland. Man smälter en hästsko av bly och häller den i vatten och så ser man vad man får får "spådom" för året som kommer. Blyet smälter till någon konstig klump som man ska analysera. Min såg ut som ingenting, men lite som en hundvalp. Haha! Mickes såg ut som en båt.

Vi gick sedan ned till torget i Mariehamn och tittade på nyårsfyverkeriet. Det var riktigt fint! Kallt som tusan var det så fötterna frös nästan av. Vi åkte sedan hem och skålade i Pommac. :D

Inatt sov jag riktigt bra. Hade lite ont i magen men inget värre. Så idag känner jag mig riktigt utvilad. Känns lite slött att vara utvilad när resten av stan sover i sviterna efter gårdagen. Inget är öppet och alla kompisar ligger hemma och kurerar sina partyplågor. Jag undrar om det inte är lite action till Hälsocentralen dock... alla små teens hade minikjolar på sig ute vid fyverkeriet igår... jag antar att 90% av dem kommer vakna med urrainfektion idag... jag fick nästan urrainfektion bara av att se dem! :D

Jag lägger upp en bild på den goda hummern och på magen. Det var ett tag sedan förra bilden. Har nu sett att det ser ut som jag har en kudde på magen. Så sa Micke i alla fall!!! Den har sjunkit något enormt de senaste dagarna. Ser ut som en äkta ölkagge! Haha!!! Se jag och hummern ser lika röda ut haha!!!

Lilla Fjanten kommer att födas i Tigerns år! Här kommer hans horoskop :D

Tigerns år!

Tigrar är kanske de mest talangfulla av alla de tolv djuren. Men med stor talang kommer också mindre bra sidor fram tydligare. Trots att de anser sig själva som stora ledare, vilket de också ofta passar till, så tar de sig aldrig tid till att fundera på hur de uppfattas av sina medmänniskor. Tigrar känner sig ofta hotade på många olika plan samtidigt, överallt utom i hemmet som är deras enda trygghet i tillvaron.

Tiger-människor hungrar efter makt, styrka och uppmärksamhet. Detta innebär inte att de alltid är egoistiska, tvärtom så engagerar de sig ofta i allmänhetens intressen, men aldrig utan att de själva kan dra fördel av det. Som ledare är Tigrar idealiska. De har stor personlig karisma och pondus och söker sig därför ofta till yrken där de kan få den uppmärksamhet de tycker sig förtjäna. Att vinna är mer viktigt än hur man vinner och på så sätt kan Tigern ofta hamna i trubbel.

Tigrar gillar den tidiga våren allra bäst.

Låter som om han kommer att bli en liten bankdirektör haha!!!


RSS 2.0