33+0




Gravid i vecka 34

Nu börjar sammandragningarna blir bättre, men de är fortfarande där så fort jag anstränger mig. Det kommer antagligen bli en låååång soffvistelse framöver. :/ Annars är allt bra, sover ganska hyfsat och mår annars ok. Hoppas att de där dumma sammandragningarna kommer att fara åt skogen snart :( Men jag antar att så inte är fallet. Men det är inte så värst långt kvar mer, så man får bara stå ut och göra det bästa av det hela! Känner mig som en koloss och inget ser snyggt ut när man försöker pimpa sig för att röra sig bland folk. Jag har ett par tights som jag lever i nu när jag hasar runt hemma. De är de enda som känns sköna att ha på sig. Byxorna spänner över huvudet på bebisen och den blir lätt arg på brallorna. :)

Barnet

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. De vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

 

Vikt 2 350 gram.

 

Mamma

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

 

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Flytningarna kan bli allt mer rikliga. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att skilja på vanliga flytningar och svagt sipprande fostervatten. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker.

 

Pappa/partner

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om livet efter förlossningen. Se artiklar till vänster under Efter förlossningen. Du kan också läsa på vårt tema Barn och föräldrar eller känns det för overkligt? Du som har barn sedan tidigare kanske har glömt en del om den första tiden med bebisen.


Söndag i soffan

    

Dagen har mestadels tillbringats i soffan. Jag har tagit en 30 minuter låååångsam promenad, tvättat två tvättmaskiner, lagat lunch och middag samt fikat med Alexandra på Cholkadfiket i stan. That´s it! ;) Jag tänkte faktiskt försöka ta mig en kort promenad bara för att få lite luft innan Bones och Troja börjar på TV. Mikael kommer hem ikväll vilket är jätteskönt.

Imorgon kanske det ska komma lite mer nyheter om den åländska skandalen "Skarven" haha! De lovade så i tidningen i alla fall... jag väntar med spänning! :D

Imorgon ska tomtarna fram, det blev inget idag. Mikael måste lyfta upp lådorna från förådet, jag vågar inte baxa upp dem för trapporna själv. Kanske vi får upp julgardinerna också!!! Det är så mysigt med julpynt. När mamma och pappa kommer från Stockholm ska de ta med nya julstjärnor! Det blir säkert jättefint!

Mikael ska sätta på beslagen på byrån och bära upp den i helgen. Han måste dock hitta lite hjälp för den är ganska tung.

Jag sätter upp bilder på julkransen på dörren som vi köpte igår på julmarknaden samt den nya honungsburken.

Lill* Fjant har varit ganska vild idag i magen. Det har riktigt bångnat ut små fötter och händer på magen idag. Ibland gör det riktigt ont när h*n tar i hårt... men överlag är h*n "snäll", verkar inte vara en total vilding som man hör att andra har i magarna. H*n är mestadels ganska lugn och puffar och skuffar mest.

Julmarknad



Idag åkte jag och Mikael till lilla julmarknaden på Jan Karlsgården. Vi hittade en fin julkrans att sätta på ytterdörren, en honungsburk i en speciell porslinsserie som vi har och lite bröd. Det var ganska kallt och jag blev ganska trött fort så vi fikade och åkte hem ganska snabbt. Jag behöver inte alls göra mycket innan jag får sammandragningar. Om jag lägger mig ned så blir de bättre vilket ju är bra!



Jag somnade sedan på soffan och Mikael åkte till Brändö för att hämta en av våra bilar (vi måste sälja den för vi har två bilar i coupemodell och det kommer ju inte att fungera... de har ju bara två dörrar fram och inga till baksätet). Han kommer även att passa på att jaga lite med Sigvard på söndag. Han kommer hem till stan igen söndagkväll :)

Ikväll kommer Ann-Sofie över på glögg och pepparkakor. Ska bli skönt med lite fikasällskap. Hon har säkert en massa kul att berätta!

Jag hälsade även på Petra som ligger på sjukhuset efter en operation. Då det är besöksförbud på grund av svinis så hann jag bara gå in och lämna en present. Hon fick skvallertidningar, choklad, en liten jultomte och ett kort. Tänkte att jag skulle ringa henne ikväll för det verkade så trist att ligga ensam i ett rum på BB. :( Så synd att man inte få vara på besök. Typiskt! Johanna var även där när jag kom och hon vågade trotsa barnmorskorna och hade varit där i 40 minuter. Jag vågade inte då de känner mig så väl och jag är där så ofta...

Igår hade jag och Mikael Idol-kväll och låg och latade oss i soffan. Bibi var så klart med ett tag och fick lite popcorn! :) Tyckte Idol var allmänt B igår. Det var inga bra låtar. De sjunger ju bra och så, men jag börjar tycka att det är lite trist.




Mikael är hemma igen!

Äntligen har Mikael kommit hem igen! Det är så skönt att han kommit hem, genast blev man lugnare igen :D Var till jobbet idag på ett möte, men det var ganska värdelöst. En gubbe som skulle varit på mötet kom inte så de ställde in mötet... verkligen värdefullt att komma in :/ Så nu kommer jag att hålla mig borta därifrån! :)

Oj nu blev jag hungrig, måste gå och äta :)

Dagen som försvann



Jag steg upp vid nio och gick till massören. Oj vad skönt det var!!! :D Man kommer ju inte åt att själv sträcka ut ryggen mer. Sedan vaggade jag fram till Länsstyrelsen och hämtade ett intyg över mitt namnbyte som jag ska skicka till Skatteverket (får se hur det går). Sedan vaggade jag hem och somnade i soffan och sov gott i två timmar. Dammsög lite och sedan gick jag och handlade. Nu är klockan redan middagsdags.

Vart tog den här dagen vägen? Haha!!!

32+0



Gravid i vecka 33

Som ni alla vet vid det här laget så har jag börjat få ganska mycket sammandragningar emellanåt (de gör inte ont - vissa skulle jag inte ens märka om jag inte satt och höll handen på magen...). De säger att det inte är någon fara och att jag bara ska vila och ta det lugnt. Så jag kör på den linjen och hoppas att de har rätt. Jag antar att det inte finns så mycket annat att göra än att vila upp sig. Tänkte försöka ta det extremt lugnt kommande vecka ovh fokusera på att få ned stressmoment. Det märktes ganska väl att det var vila jag behövde för redan efter två dagar ledigt så blev det bättre.

Annars sover jag mycket. Men känner mig ändå inte trött när jag vaknar som man kan göra när man sovit för länge. Utan jag känner mig pigg så jag antar att det är normalt och att det är det jag behöver :) Idag sov jag 10 timmar med lite kisspauser så klart. Jag åt ett litet mål rabarbersoppa och allbran vid 0730 men somnade sedan om och sov till 10:30! Fjanten är ganska lugn man när h*n kör igång så är det med kraft!

Bilden blev inte så bra, men det är så mörkt ute att det inte finns nåt bra ställe med vettigt ljus :D

Barnet

När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.

 

Vikt 2 200 gram.

 

Mamma

Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu.  

Pappa/partner

Väntar ni första barnet kan det vara lärorikt, göra er säkrare och tryggare inför förlossningen att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Alla har olika uppfattningar om hur det ska se ut att det kan vara bra att försäkra sig om hur det är i verkligheten. Hör med er barnmorska vad som gäller.

 

Hos barnmorskan/kontroller

Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner kanske har svårt att följa med på besöken varje gång men är alltid välkommen.


Middagsmys på Dinos



Idag har jag tagit det riiiiktigt slow... och det verkar fungera bra. Känns mycket bättre idag. Har inte gjort mycket alls, vilket har varit jätteskönt. Ikväll var jag, Petra och Johanna på Dinos och åt. Det var riktigt mysigt. Vi drack glögg och åt pepparkaka innan. Tänk att det är lilla jul nästa helg :) Då ska julstjärnorna upp och pyntet fram, ska bli så fint med allt pynt.

Silja Europa ligger och och guppar utanför Sottunga - så kan det gå. Hoppas det reder upp sig snart för det kan inte vara roligt att vara ombord i evigheter.

http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=19949&iPage=1

På kontroll imorse hos BB

Jag fick komma in och göra ett CTG då de inte hann med det igår. Nu var allt bara bra. Inget att klaga på! :D Inga sammandragningar och lill-Fjant verkade ha det bra där inne. De trodde att datum för födsel kanske var mellan 36-40 då jag är lite tidig med fixering av huvud och sammandragningarna. Hur man nu kan veta det...

I alla fall så har jag visst vältränade magmuskler som gör att jag känner av sammandragningarna mer och dessutom så har jag lätt att få blodsockerfall och de trodde att sammandragningarna kommer hand i hand med det. Så jag blev beordrad att äta oftare och vila mer :)

Men det känns bra att höra att allt verkar vara under kontroll.

Nu har i alla fall kroppen börjat förbereda sig för att få ut lill-Fjanten. Jag antar att det är naturligt, så jag tar det hela med ro. Dessutom har jag bara 5 minuter till BB och jag får komma in när jag blir orolig så allt känns bara bra. Det är fördelen med ett litet samhälle!

Bricanylspruta ikväll...

Jag var på akupunktur ikväll och jag pratade med barnmorskan om mina sammandragningar. Hon kände på min mage och kunde konstatera att jag hade ganska mycket sammandragningar. Hon gjorde även en undersökning av min livmodertapp (inte med ultraljud utan bara manuellt haha!) och det visade sig att jag hade en liten påverkan, den var lite mjukare men fortfarande stängd. Hon ringde en läkare och frågade om jag behövde komma in på extra koll men det tyckte han inte. De gav mig en bricanylspruta för att stoppa sammandragningarna och jag skulle komma in om jag fick mycket sammandragningar igen. Det var ingen fara att bebisen skulle komma ut nu, men det var inte bra om jag hade för mycket sammandragningar, så jag skulle hålla koll och VILA. Antagligen beror sammandragningarna på alltför mycket stress. Så de trodde att det automatiskt skulle bli bättre av vila och om jag behövde så kunde jag få spruta igen. Hoppas att det stämmer. Jag vill att lill* Fjanten ska vara i magen ett tag till.

De skulle även ta ett ctg på mig men alla apparater var upptagna så det blev inget denna gång. Men om jag kommer in igen så skulle de försöka ta en testkurva på mig.

Nu hoppas vi som sagt att magen lugnar ned sig...

Hemma på mammaledigt

Igår var jag till doktorn efter att jag blivit uppmanad av min barnmorska (inte häxan jag gick till förra gången) då jag har haft ganska mycket sammandragningar (mest på kvällarna och nätterna). De har inte gjort ont och jag har inte ens noterat dem som något speciellt att reflektera över. I förrgår kväll tyckte jag i alla fall att jag hade ganska många och ringde därför barnmorskan bara för att höra vad man kunde göra för att lugna ned magen lite. Hon bara sa att det var dax att vila upp sig ordentligt och det genast. Jag fick tid till läkaren redan samma dag och han sjukskrev mig direkt. Så mina kolleger blev paffa när jag sa att jag nu hade ansträngt mig för hårt och att jag omedelbart hade blivit sjukskriven. Så idag är min första dag på "mammaledigt". Jag sov som en stock hela natten och redan idag tycker jag mig känna en rejäl förbättring. Inte alls samma tryck i magen och inte alls samma trötthet. Nu gäller det bara att vila, vila och åter vila.

Hoppas att Petra kan komma över på Idol ikväll. Det vore skönt med lite sällskap.

Idag ska jag bara fika med en kompis på stan och sedan inte gör nåt annat än äta och relaxa :) Ikväll blir det väl en promenad om det inte spöregnar.

Nu är det dags att ladda batterierna och få kroppen i harmoni igen.

Känns i alla fall bra att jag fick hejd på stressen i tid. Man märker inte själv alla gånger hur den påverkar en. Det är ju klart när man funderar rationellt att det inte går ihop att vara gravid och ha en ökande och ökande arbetsbelastning (de vill att man ska få undan grejor innan man går på ledigt... + skola in en vikarie + nya case som kommer upp...). Dessutom var det bara 2 veckor kvar tills mammaledigheten skulle börjat på riktigt, så jag tycker att jag gjorde bra i från mig i alla fall. Jag pressar mig själv lite väl ibland. Nu är inte rätt tillfälle att göra det. Känns bra att vara hemma och vila och få ordning på sammandragningarna.

Twilight zone



...har det varit idag. Alla har varit på jättedålig humör på jobbet flera veckor och imorse fick jag en aggroattack utan dess like. Jag brukar sansa mig och bara sitta tyst även fast det är totalt kaos bland klimakterietanterna på jobbet (de brukar gasa lös med jämna mellanrum). Men idag fick jag bara nog. Jag höll ett tal som förklarade precis vad jag tyckte om hur de betedde sig och alla tanterna satt som fågelholkar. Jag var inte onödig med någon men jag kunde bara inte hålla tyst. Minuten innan jag brassade lös tänkte jag bara att det är nu eller aldrig om man ska aggra lös, ingen kommer att ta en på allvar ändå med magen i vädret och allt. Och det gjorde de inte heller. De var förstummade i någon minut men sedan startade de igen på samma visa som de gjort tidigare. Men oj vad najs det var att få ett utbrott. Jag var nöjd hela dagen.

Det visade sig efter ett par timmar att det inte bara var jag som var i behov av utbrott. Jag hörde tre eller fyra "tal till folket" idag under arbetsdagen. Alla lika härliga att höra! Det är bättre när folk får ut sin irritation än att alla sitter och gnatar och surar på sina rum. Så dagen var intressant och spännande, minst sagt :D

Det var ganska kul för en kollega till mig kom på eftermiddagen och sa att han hade varit rädd att bebisen skulle komma när jag blev så arg. Haha!!! Nu vet jag i alla fall var jag ska gå ifall jag vill att bebisen kommer ut om jag går över tiden :D Hoho!

Idag har jag handlat en svinigt dyr creme som ska motverka graviditetsstrimmor (oh yeah, det är nästan att jag tror på det själv haha...), en ögoncreme och en ansiktsspray (jag behöver det på vintern när jag är mycket inne framför datorn). Så nu har man ruinerat sig på en dröm igen :D Men det är väl det som är hela grejen, men får i alla fall tro att de kommer att göra en fin! ;)

Ska ta en promenad ikväll och få frisk luft! Hoppas att det hjälper mot tröttheten som satt sig som berget. Tror även att den tanken är önsketänkande men det är bara att hoppas och testa!

Mikael är i Spanien idag och är nu snart på väg hem igen. Han kommer om en vecka. Vad bra det ska bli när han kommer hem igen. Känns bättre när han är hemma.


Royal feakout


Just nu verkar det vara royal freakout på alla plan. Jag har varit på mammagruppsmöte och det var inte min grej, verkligen inte. Jag orkar inte ens gå in på detaljer, men jag kände mig verkligen som en utomjording i sammanhanget. Jag kommer inte att gå på något möte igen.

En annan freakout är ett fartyg som köpts in av Ålands Landskapsregering - Skarven. Freakshow utan dess like! Allt verkar vara upp och ned och det påminner lite om ryska maffiametoder har använts :D Det hemskaste är hur tjänstemännen hängs ut och hånas. Okej att de kanske förtjänar det på nåt vis, men ändå, det är ju människor vi pratar om. Alla kan göra fel. Det är väl för tusan cheferna som ska stå för det slutgiltiga ansvaret... Här är lite länktips på de senaste (i raden av) artiklarna. Läs och njut av Åland när det är som pinsammast...

http://www.tidningen.ax/article.con?id=19862&iPage=1

http://www.nyan.ax/nyheter/index.pbs?news_id=48134

http://www.nyan.ax/nyheter/?news_id=48031

Sedan upplevde jag en fet freakout igår när jag skulle gå på stan och fika med Alexandra efter jobbet. Först gick vi till ett fik som skulle ha öppnat, men det var stängt. Vi gick vidare till ett annat fik och det fanns inte kvar mer (allt var utraderat... all inredning var borta och stället ödelagt), vi strosade vidare till ett café som heter Timjan för att upptäcka att det fiket stängde kl 16!!! Till slut hamnade vi på trucker-cafét Sittkoffs och fick bedrövlig service. Man blir trött på Åland. Oj vad trött man blir.

Nu ska jag leka med lilla Bibi och fixa hennes bur. Tur att hon slipper att vara ute bland ålänningarna. Tänk om man ändå var en liten hamster! ;D

31+0


Gravid i vecka 32


Nu börjar det kännas tungt att vara på jobbet på allvar. Jag blir jättelätt trött och min rygg är inte av denna värld... huga jag vill inte klaga men jag har ganska låg energi för att klara en hel dag av stress. Ska försöka att ta kvällspromenader och se om det hjälper. Lill* bebisen är ganska vild vissa nätter och man får inte så mycket sömn. Mest är jag dock kissnödig, det är det som är värst.
Hoppas att energin återvänder och att jag är i en tillfällig svacka. Direkt när jag kommer hem lägger jag mig i soffan och snarkar innan jag hunnit dra över mig filten... jag vaknar när jag är hungrig och det är dax för middag. Jag antar att alla mer eller mindre har samma trötthet som jag när de är gravida. :D Det är en tröst i sig. Jag ger det denna vecka men blir det inte bättre måste jag nog prata med barnmorskan. Jag vet inte om jag pallar denna trötthet i tre veckor till.


Barnet

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.

 

Vikt 2 kg.

 

Mamma

Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar.

 

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs?

 

Pappa/partner

Trygghet blir viktigare när man väntar barn och det är vanligt att man ser över sin ekonomi och försäkringar. Hur är det med hem- och livförsäkring? Ska barnet försäkras? Allt detta bestämmer ni själva.

 

Prata redan nu om hur ni ska göra med föräldraledighet och uttag av föräldrapenning. Några vill ta ut ungefär lika. I andra familjer tar en part större delen. Motiven varierar. Ni kan ta ut föräldrapenning redan 60 dagar innan förlossningen, men tänk på att om ni tar ut dagar innan födseln så har ni färre dagar att ta ut efter. Hör med försäkringskassan om vilka regler som gäller.


Lördagsparty hos Petra



Sååå skönt att komma ut på lite party (har varit hemma och ugglat ensam för länge nu!), även om det för min del blev ett ballongkalas med saft (men det är inte så dåligt det heller!!!). Vi plågade Petras högtalare med soulmusik och så klart lite 80-tals slagdängor :) Petras kissor var väldigt imponerade (!) och sov mest trots partyfaktorn!!!

Ikväll ska jag på fika till en kompis. Men först blir det lite chicken korma... hoppas att det blir gott. Pappa var på besök och hjäpte mig byta glödlampor till lampan i hallen. Vågar inte klättar på stegar och fixa. Balansen är inte den bästa om man säger så. Krockade med väggen imorse när jag skulle ut med soporna.

Hela dagen har det regnat och varit allmänt pissväder. Man blir inte så inspirerad till stordåd. Jag lyckades dock samla kraft och lite städa i badrummet :O Duktiga jag, eller hur!!!

Imorgon blir det jobb igen. Jag är fortfarande inte helt bra från förkylningen men det är mycket bättre. Jag är hes och har inte röst emellanåt... men jag tror att det är okej att gå på jobb ändå. Jag får väl gå hem om jag känner att det inte funkar.


Dumma barnmorsketanter

 

Imorse var jag till MVC för kontroll. Allt var bra utom att jag hade gått upp mycket i vikt enligt henne och var tvungen att kontrollera viktökningen genom mer motion och bättre mat. Jag blev lite chockad för att jag har inte ätit så jättemycket godis, men visst jag har inte rört mig lika mycket då jag mått lite krasst, men ändå. När jag kom hem och själv tittade i journalen så hade jag ökat 3,5 kg på 5 veckor. Det är samma ökning som jag har haft hela tiden, ca 3 kg i månaden. Så nu blev jag lite trött på henne... varför hetsar de så mycket om vikten? Man kan ju inte göra så mycket åt det. Visst man ska inte vräka i sig godis, det förstår väl vem som helst. Men annars så rör man sig väl så mycket man känner är ok? Just nu är jag väldigt trött på grund av jobbet och förkylningen (och vissa dagar foglossningen), så jag orkar faktiskt inte promenera 40 minuter varje dag. Men jag försöker göra det så ofta jag har ork över.

Fjant har vänt sig nedåt med huvudet, trots att jag trott att h*n haft det uppåt! :D Snacka om noll koll. Hon trodde inte att h*n skulle vända sig mer... men efter hennes andra uttalanden så undrar man om man verkligen ska lyssna så noga. Bebisen låg också ganska långt ned. Vad nu menas med det, jag tror hon menade att den hade fixerats eller nåt...

Hjärtfrekvensen var 140 bpm och allt annat var bra. Mitt magmått (de mäter med ett måttband från blygdbenet till övre delen av livmodern) var nu 30 cm och det var också bra. Hon tog inget nytt Hb så mitt förra var på 150... så vi utgår från att det inte har sjunkit katastrofalt sedan sist:)

Tur att jag inte har henne som barnmorska utan att hon bara är en vikarie. Huga.

Nu ska jag gå och kurera mig med lite te. Förkylningen börjar ge vika. Äntligen.


Brrr...

Hur kallt får det bli egentligen? Jag har mest varit hemma och knapprat på datorn idag, men gick ut när jag skulle till butiken för att handla. På vägen dit höll jag på att förfrysa mig kändes det som... burr... Nu är det inte längre höst, nu är det vinter. När jag kom hem igen började det snöa.

Ikväll kommer Petra över och underhåller mig. Det är ganska trist att sitta inne ensam och uggla. Tur att förkylningen börjar ge med sig. Som vanligt är det "Mammas Pojkar" och "Lyxfällan" som ska konsumeras. Har en idé att jag ska göra en kladdkaka till Petra när hon kommer.

Det händer inte mycket när man bara sitter inne och ruggar. Hoppas jag får lite input av Petra när hon kommer. J

Jag har börjat fundera lite på julklappar men det är ganska svårt att komma på vad man ska fixa till alla. De flesta har ju allt som de behöver. Det gäller att komma på det där lilla extra som de inte riktigt har tänkt på att de inte kan leva utan... haha!!!



Discoinferno i magen

Lill* Fjant har gått bonanza i magen och håller mig vaken. Jag höll handen mot magen och plötsligt kände jag en liten fossing som pressade emot utav bara den. Man kände riktigt konturerna efter den. Nu är det i alla fall mitt i natten och fullt ös i magen. Man blir så hungrig när det är mycket aktivitet. Magen knorrar i ett. Det är ganska häftligt hur snabbt Fjant blir starkare.

Om ni undrar varför bloggen har ändrat karaktär och påminner om en amerikansk julgran beror det på att jag har glitter och cutie cravings haha!!! Nu ska vi se om jag får sussa lite... annars får det bli en tripp till kylskåpet igen!!!


Sjukskriven tills på måndag


Fick idag domen av vår företagsläkare att jag ska vara hemma tills på måndag. Vilket ju är bra, då jag fortfarande är snuvig och nyser ganska mycket. Men det börjar bli bättre. I vilket fall som helst så skulle alla vara livrädda för mig i dessa influsenatider om jag var på jobb. Jag tror inte att jag skulle mäkta med det heller för den delen.  

Jag har gjort typ noll knop idag, det enda jag har åstadkommit är att jag har satt tackkorten på posten (bröllopstackkorten), tvättat lite samt lite städat i köket. Sedan har det bara varit soffan och en massa mögliga program. Ikväll kommer pappa till Åland och han kommer och hälsar på. Det ska bli skönt med lite sällskap.

Försöker kurera mig med te och carmolis halstabletter. Jag tar även lite näsdroppar vid behov vilket hjälper. Jag har valt att bara ta sådana med saltlösning i.

Lill* Fjant verkar vara lite lugnare nu när jag är sjuk, men jag får med jämna mellanrum lite sparkar. H*n känner säkert av att jag inte är lika aktiv som jag brukar och kanske blir lite stillsammare på grund av det.

Mikael åker ikväll mot Spanien. Skönt att han bara kommer att vara en resa på jobb denna gång. Han blir som sagt borta bara två veckor denna omgång. De försökte fixa så att det skulle få Tamiflu ombord om influensan skulle bryta ut. Det är inte så bra om alla ombord blir sjuka samtidigt. Synd att de inte hann få vaccin innan de åkte. Håller tummarna för att de håller sig på benen allihop.

Här kan man följa fartygen via deras AIS system. Ganska kul att se var fartygen håller hus. Sök på fartygets namn i fliken överst och klicka. Välj sedan "vessel´s track" och så kommer det ut på ett elektoniskt sjökort. Mikaels fartyg heter till exempel Misana.

www.marinetraffic.com

http://www.marinetraffic.com/ais/shipdetails.aspx?MMSI=230994000 (länk direkt till Mikaels fartyg Misana)


Förkyld och ynklig

I natt började halsen värka nåt vettlöst. Så nu är jag hemma från jobbet och kurerar mig. Håller tummarna för att det bara är en vanlig förkylning, vilket jag tror, och att den går över snart. Jag har bullat upp med lite tidningar och vetepåsen att värma och lägga lite varstans man tycker :)

Mikael åkte på jobb imorse och kommer att vara på jobb i två veckor framöver, om planeringen håller. Sedan kommer han hem igen två veckor och ut igen två veckor på jobb. Han borde komma hem i mellandagarna så om bebisen håller sig enligt leveransplan så borde han vara hemma när den gör entré. Klart att han var lite nervös nu när han åkte på jobb, det förstår man ju. Men man måste bara hålla tummarna för att allt kommer att gå bra.


30+0




Gravid i vecka 31

Det blev en bild utan huvud denna gång... :) Jag börjar känna mig ganska slut på jobbet för jag har det så stressigt just nu (eller så uppfattar jag det som mer stessigt än annars då jag inte har samma fart på som vanligt). Jag tycker att det är jobbigt att inte få kunna gå upp och röra mig när jag känner att jag behöver det. Jag har även svårt att hinna få in luncher och matpauser vilket är riiiiiktigt jobbigt. Om det fortsätter i detta tempo kommer jag inte att klara att vara på jobb så länge till... 

Lill* Fjanten är vissa dagar jättebusig och andra mer lugn. Man kan få riktiga kickar ibland så magen bonkar ut rejält, men mest puffar h*n, trycker och krafsar.  Jag tror inte heller att h*n har svängt sig med huvudet ned för man känner rörelser lite här och där.  

    

Barnet

Barnet är nu cirka 40 centimeter långt huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet har fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.

Vikt 1 800 gram.

Mamma

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Läs om förlossningen här till vänster. Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Om du har ett tungt arbete kan du fråga barnmorskan om havandeskapspenning. Har du ont i ryggen eller andra besvär kan du vända dig till en sjukgymnast eller ordna läkarbesök för recept eller sjukskrivning. Du kan också använda din föräldrapenning i slutet av graviditeten.


Argh!!!!

Jag kan inte förstå mig på vår bröllopsfotograf överhuvudtaget! Jag är ganska arg på firman som vi anlitade till vårt bröllop. Först var bilderna från själva vigselakten ganska mediokra (även vissa av porträttbilderna) och sedan vägrar de att ge oss rättigheterna (eller i alla fall en skiva med bilderna på fast vi var lovade det tidigare). Idag fick vi våra förstoringar som ingick i priset (3 månader senare...) och de hade inte gjort de retucheringar som de lovat (då det var en massa ljusreflexer samt bråte i bakgrunden som stör)... så nu är jag milt uttryckt ganska PISSED på dem... dessutom var de typ inlimmade i deras REKLAM blad... AGGROURBROTT!

Morr...

Att man betalat över 300 EUR (3000 kr) för detta är lite svårt att förstå i efterhand. Blä!

Inte nog med det så åker Mikael på jobb idag... :(

Jag är hemma för jag sov jättedåligt, men rygg värkte så. Ingen bra dag det här verkar det som.

Fixardag

    


Idag har vi fixat och donat med massor med stök och bök. Mikael har fortsatt med byrån samt krattat hela gården! Jag har sytt upp gardinerna som jag beställde och fått upp dem på gardinstången. Jag lyckades sy fel först och fick göra om ena gardinen... inget ville riktigt fungera idag :) Det var länge sedan jag hade fram symaskinen märkte jag... jag var gaaaanska ringrostig. Jag har inte någon riktigt bra syplats heller, så jag antar att det är därför som jag inte sytt på så länge... Jag måste skaffa en ordentlig skarvsladd så jag kan sitta någorlunda bekvämt i köket, men det är så jobbigt att ta bort allt så fort man ska äta eller göra nåt annat. Man vill inte ha allt liggandes framme i köket precis.

Regn och rugg!




Idag är det allt utom nice väder... regnar och är allmänt grått ute. Ska träffa Petra och Anfi på stan idag och ta en fika. Hoppas att det kommer fram nåt kul skvaller! Man behöver det dagar som dessa. Haha!

Mikael håller på att fixa med nya tvättmaskinen och torktumlaren. Det är så skönt att ha nya maskiner... den gamla tvättmaskinen var nästan slut, man kunde inte ens ha mjukmedel i den för facket var paj! Dessutom fick man röda flammor på benen när man hade nytvättade brallor på sig (antar att den inte sköljde så bra heller!!!). Så nu är lyckan i alla fall total när man har fått hem nytt. Dessutom håller han på att måla och rusta på fynden från blocket.se. Vaggan ska bli blanksvart och byrån vit. Nu är lådorna inte i byrån på bilden så det är kanske lite svårt att se hur den ser ut. Men jag sätter upp bilder på dem när de är klara! Då ser ni kanske bättre!

Själv ska jag stryka de nya gardinerna som jag köpt och hänga upp i rummet. De är vita genomskinliga med små rutor på. Hoppas att det blir fint!

Ikväll ska vi och äta pizza med ett par kompisar. Så skönt med helg... oj vad nice det var att sova imorse.

Det börjar ta på att jobba känner jag. Jag har börjat undervisa min vikarie på förmiddagarna och då får man ju inte saker gjorda. Ändå förväntas det att jag ska hinna med lika mycket som vanligt. Vilket inte går ihop alls. Vissa dagar har jag missat lunchen för att det blivit så stressigt vilket ju inte är bra... jag har även svårt att hinna gå upp och gå mellan varven vilket göra att jag fått ont i ryggen också. Vill inte klaga egentligen, men det börjar bli tufft att orka. Det är lite synd att det ska behöva vara på det sättet för om man fick planera sina dagar mer realistiskt så skulle det inte behöva vara så här. 

Jag fick en fråga av Eva om jag sov bra, och det gör jag faktiskt. Jag är uppe och kissar kanske två gånger per natt, vilket är uthärdligt. Lill* Fjant är ganska vild mellan varven men jag störs inte så mycket av det på natten. Jag kan till och med ligga på rygg vilket många har problem med! I alla fall än så länge. Men det är klart att det börjar trycka på både uppåt och nedåt. Halsbrännetabletterna är mina bästa vänner för tillfället!!! Jag måste bulla upp kuddar under magen och mellan benen för att ha det bekvämt, men än så länge funkar det.



Nyvaccinerad och klar...

Nu har jag vaccinerat mig mot svininfluensan och jag har lite ont i armen, men annars är allt bra. Jag blev förvånad över hur aggro människor blev på jobbet när jag sa att jag skulle vaccinera mig. Jag skulle visst utsätta mig själv och bebisen för megafara. De skickade länkar på alla hemskheter som kunde hända och vilken hemsk människa jag var som skulle vaccinera mig... ja ni förstår. Visst jag har ingen aning om vad som är rätt eller fel, men jag anser att jag gör bäst i att följa rekommendationerna från sjukan (vem annars ska man tro på? De ansvarar ju för mitt liv ändå om jag är sjuk).

Jag brukar inte annars tro på det som står i Aftonbladet eller på nätet helt blint, varför skulle jag göra det nu? Om det nu skulle vara så hemskt att jag eller bebisen skulle få något fel, vill jag i alla fall inte vara den "skyldiga" till detta... jag menar om jag valde att inte vaccinera mig och jag/bebisen blev sjuk skulle jag aldrig förlåta mig själv om jag visste om att jag kunde förhindrat detta. Om vaccinet ger mig eller Fjanten en skada kan jag hela livet hata staten och fokusera min ilska på dem... vilket jag tror är hundra gånger lättare att leva med. Låter det koko? Som sagt känns det i alla fall bra att inte behöva tänka på saken mer, för nu är det gjort.

Blev lite förvånad över uppståndelsen, tidningen var där och fotade och intervjuade tjejerna som kom för sprutan. I nästa vecka får övriga riskgrupper vaccinet och sedan får alla andra. Hoppas att svinisen inte hinner bryta ut tills dess. Jag hörde på radion att det var en boom just nu i Åbo och i Stockholm. Vore ju lite dumt om det bröt ut innan de haft tid att få sprutan.

Nå ja, nu får vi se om jag får feber eller några andra krämpor. Hoppas inte det.

Ikväll ska mamma och pappa åka och se på en spjälsäng med tillhörande skötbord (sånt man sätter på spjälsängen). Hoppas det är fint. Tänk vad duktiga vi varit som har fixat så mycket på så kort tid. Man kommer kunna slappna av lite mer nu.

Söta saker...

Gullig ekorredräkt.


Jag beställde lite söta kläder till Fjanten på H&M för att ha lite minikläder hemma för säkerhets skull (och för att de är så megacute!). Det blev lite mer än de jag har på bilderna men jag tänkte att de finaste kan jag i alla fall visa upp :D

Idag har det varit hektiskt på jobbet igen. Man blir alldeles trött emellanåt. Ingen planering alls och definitivt ingen struktur. När man är lite trött annars så orkar man inte stålsätta sig alla gånger. Men det är inte så långt kvar nu tills jag går på ledigt. Det är bara en månad kvar... tiden går fort.

Ikväll kommer Petra över för att softa lite med mig. Skönt med lite besök. Har suttit framför datorn mestadelen av kvällen med att piffa till bloggen. Jag har aldrig varit inne i koder och trixat så det var lite spännande... lite finlir är ju kvar som ni kan se, men det blev i alla fall bättre än jag hoppats på.


Trixar och mixtrar med layouten på bloggen

Ha lite överseende med bloggen ett tag. Jag försöker att ändra lite på looken och jag är INTE en datanörd direkt. Det är lite trial and error principen! :)


Shoppingtur och söndagsfika

I lördags åkte jag och Mikael till Norrtälje och Uppsala och handlade en massa grejjor! Vi handlade bland annat en begagnad barnvagn (Emmaljunga Combi Duo Edge i Jungle Green), bebisprylar och mat. Vi hade hela picjupen fylld till bristningsgränsen. Vi hittade en byrå på blocket.se som vi köpte och den ska vi nu pimpa till. den är gammaldags modell med lådor. Jag ska sätta upp bilder på sakerna bara jag får datorn hemma att digga blogg.se. :)

Vi hade även mamma och pappa, Petra och Alexandra över på fika. Vi åt Halloweentårta och gottade oss.

På kvällskvisten for vi ut på landet och hälsade på Pernilla, Andreas och Wilma. De håller på att bygga ett nytt hus och har inflyttning i mitten av månaden - så de har haft fullt upp ett tag.

Ikväll blir det Photoshopkurs igen, hoppas man lär sig nåt skoj. Det är riktigt roligt att pynja på.

29+0

Gravid i vecka 30

 
Nu börjar man känna sig som en riktig blobb. Har svårt att nå fötterna när man ska klä på sig eller ta på skorna. Jag har inga större krämpor just nu, mer än att jag vill ha glass hela tiden (vilket jag måste motarbeta då jag inte vill komma upp i tusen ton i slutvikt... haha... Nå ja. Det går rätt bra nu, sover ok och har inte så jätteont i bäckenet. Jag känner mig dock tröttare än vanligt och behöver vila mer. På jobbet kan det vara lite tufft. Jag orkar ganska bra fram till onsdagen, men torsdagen och fredagen är tunga.

Fjanten sparkar ganska mycket och man känner buffar rätt ofta. H*n buffar och sparkar mest ned i ljumskarna eller mot höger sida.

Nu har vi fått igång datorn igen, men blogg.se funkar ganska trögt. Ska se om jag kan fixa till det på något sätt.

Barnet

Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. För förstföderskor fixeras barnet ofta tidigare än för de som fött ett eller flera barn, då barnet kan röra sig ända till slutet. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför.

Vikt 1 600 gram.

Mamma

Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet, bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sånt som du gissar att du inte hinner sedan. Gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören. Barnets tyngd kan göra det svårt att hålla balansen. Försök tänka på hållningen så att du inte får belastningsskador. Passa på att börja lagra kolhydrater inför förlossningen. Ät rätt, det påverkar mer än du tror och du kan må mycket bättre.


RSS 2.0