Utmattad

Jag hade inte kunnat föreställa mig att sockerbelastningen skulle vara så jobbig som den var. Jag tänkte att det skulle vara ganska lungt (oroade mig mest för blodprovssticken.....). Men oj jag har varit som en zombie hela dagen efter den upplevelsen. Först fastade man ju igår från sjutiden och fick inte heller dricka något. Sedan steg man upp flera gånger på natten och var kissnödig, så man var rejält trött och uttorkad på morgonen. Jag tog första blodprovet kl 0730. Efter det fick man en värsting trögflytande sockersörja som man skulle halsa. Urk. Man fick en fet sockerchock och jag blev helt darrig. Lill* bebisen blev helt vild i magen (den fick väl en redig sockeryra den med). Sedan gick en timme och ett nytt blodprov togs. Efter det började sockerfallet komma. Huuuu vad tufft det var. Man blev helt slut. En timme senare togs nästa blodprov. Jag for hem och jag var så slut att jag var tvungen att lägga mig en halvtimme på soffan efter att jag nödätit en frukt. Hela dagen har varit en dimma efter det. Jag har inte kommit i fas ännu. Vi får se imorgon om vad proverna visar. Man blir ju lite oroad när man blir så där tagen, men vad vet jag. Hittills har i alla fall blodvärdena varit bra.

Ikväll har svärmor Stina varit på besök. Vi gick och åt på en restaurang i närheten. Hon var i extas då min svägerska också väntar smått till april. Det mesta handlade om det så klart ikväll. Hon var verkligen förväntansfull.


Snöblandat regn! :O


Alma fikar med mig (nu är hon redan 11 veckor!)


Nu finns det inga tvivel längre (om man nu hade sådana tidigare) att hösten är här. Idag på jobbet kom det ett skyfall a la hell och sedan en skur med snöslask lite senare. Bladen på träden har börjar trilla av, väntar med spänning på den där underbara höstdagen med massor med löv och sprakande färger då jag kan nörda lös med min kamera.

Jag lyckades trots megatrötthet ta mig ut på en promenad. Det var svinkallt ute. Rugg! Hoppas det hjälpte med höftbältet för jag vill inte ha ont imorgon som straff.

Lägger upp en bild på Alexandras hund Alma som jag träffade i helgen. Lägger även upp en bild på mitt gudbarn Wilma som besökte mig i söndags. Hon har sin presenttröja på sig som vi handlade åt henne i Paris. Den är glittrig med en katt och Eiffeltornet (så klart!).

Imorgon ska jag på sockerbelasning i ottan och jag måste fasta ikväll.... morr.... hoppas att testerna bara visar fint imorgon. Håll tummarna!

Verkar som om Mikael kanske kommer hem en dag tidigare än planerat. :) Vi får se hur det blir. Det är i alla fall bara cirka en vecka kvar innan han är hemma igen i alla fall. Jag har en massa projekt som jag planerat att göra i lägenheten nu när han kommer hem. Det ska målas, tapetseras samt införskaffas en ny bokhylla om mina planer går i lås.


Wilma med mamma Pernilla på besök


24+0

Gravid i vecka 25


 
     

                                              


Barnet

Nu börjar sista tredjedelen. Det händer inte så mycket utvecklingsmässigt utan barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. Barnet kan känna igen din röst.

Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 800 gram.

Mamma

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor.

Åderbråck

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är slingrande eller knutformiga utvidgningar av vener på underben, lår, slida eller ändtarm (hemorrojder). Det finns några sätt att förebygga åderbråck. Läs mer om åderbråck genom att klicka på länken uppe till höger.

Pappa/partner

Kanske kan du nu höra fostrets hjärtljud utanpå magen genom att lägga örat mot magen. Det kan ta lite tid att hitta rätt plats på magen och vinkel på örat, men det går efter ett tag. Fostrets hjärtljud är avsevärt snabbare än kvinnans, men desto svagare och kan blandas ihop med kurr från mage och tarmar. Det kan vara lättare att höra om man sätter en tom toalettrulle mot magen.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 25 ungefär är det dags för nästa besök hos barnmorskan. Även den här gången kontrollerar barnmorskan hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tar hon ett extra urinprov eller blodvärde. Kanske får ni lyssna på hjärtat genom en ultraljudsförstärkare.


Måndag...




Idag har det varit megastressigt på jobbet, men trots all stress lyckades jag ta mig tid att buda hem denna smyckeshängare på Ebay för ynka 10 euro (inkl. frakt). Nå väl som vanligt har man inte sett vad man har fått ännu, men jag hoppas att den är fin när den kommer hem.

Urk vad irriterad jag har varit idag. Gubbarna på jobbet har retat gallfeber på mig rent ut sagt. Det började med lunchen då jag alltid hamnar bredvid "Slamsugen" som jag kallar honom för. Han har noll bordsskick överhuvudtaget (han suger i sig maten - det ser och låter för jävligt rent ut sagt). Jag tror inte att han har någon fru hemma som har lärt honom något bordsskick. Det konstiga med honom är att han ALLTID måste sitta och utföra sina slamsugningar brevid mig. :(

Jag var på akupunktur idag igen. Ännu en ny variant, men samma barnmorska som gjorde det första gången. Hon tyckte det såg konstigt ut att jag hade ett blåmärke, det skulle man visst inte ha. Hon tyckte också att det var lite skumt att den andra barnmorskan hade stuckit mig i öronen och i händerna med tanke på var jag hade ont. Eftersom det inte fanns några rum lediga när jag kom så fick jag sitta i receptionen när de gjorde "punkteringen", och det blev i öronen även denna gång. Efter det hela var klart så ringde jag min kompis Petra som hade ringt mig när jag satt där med nålarna i öronen. När jag sedan la på såg jag att hela telefonen var blodig. Ännu en gång blodbad, men i BÅDA öronen denna gång... jag börjar bli lite skeptisk...


O heliga Sandra!

    
Caroline och Peter                            God mat :)

    
Mingelbild haha                                 Lite sång till Bertil och Carin


Igår slog det mig när jag var på kalas att folk ser på en som en slags helig skapelse - någon som man kan stirra ohejdat av nyfikenhet på och fråga i stort sett vad som helst. Vart man än gick och vem man än träffade på så skulle de fråga om bebisen (när kommer den, är det en pojke eller flicka, är den busig eller är den lugn, hur mår du, hur mår bebisen, vad stor/liten mage du har, tror du den kommer tidigt eller sent...). Sedan kommer berättelser om deras egna barn och hur det var att ha dem i magen och hur förlossningen var (!). Det är som om man är med i ett hemligt sällskap typ, men man har inte fattat det ännu (råd och tips haglar ohejdat) skratt. Jag störde mig inte på det, jag mer reagerade på det om ni förstår vad jag menar. Det enda som jag känner mig obekväm med är att en del främligar (och halvsfrämligar) känner en sådan nyfikenhet att de utan att fråga börjar klämma på klappa på magen. Det känns konstigt, de enda som får klämma på min mage med tillåtelse är Mikael, familjen och närmsta vännerna. Ingen annan har där att göra (kanske doktorn då). De vill inget illa det vet jag, de tänker nog mer på en som en bebiscontainer som är lite mystisk som man bara måste känna lite på. De ser en inte som den vanliga Sandra som man ju faktiskt är (bara det att det bor en liten buse i magen). Man verkar vara lite magisk på nåt vis (eller hur man ska förklara det) - och allt på grund av bebisbulan. Nå ja, nog om det. Alla som har varit gravida har säkert upplevt samma sak :)

Jag hittade en fin artikel om Carin (min arbetskollega Bertils fru) i tidningen. Jag sätter med den länk: http://www.tidningen.ax/article.con?id=18930&iPage=4

Idag tänkte jag försöka dammsuga lite, får se vad fogarna säger om det. Dammråttorna är i alla fall lite väl stora nu tycker jag. Sedan ska jag försöka få alla tackkorten klara så jag kan skicka dem imorgon på Posten.

Bilderna från kalaset igår blev inte så bra, men jag lägger upp några i alla fall. Festen var på Pellas Skeppargård - en upprustad ladugård som passade Bertil och Carin perfekt då de båda är "bönder" innerst inne...

Morgonfika

   

Idag kom en väninna över redan klockan 9 och hade med sig frukost! :) Det var jättetrevligt att sitta och äta frukost tillsammans. Hon hade baguett, god ost och färsk juice med sig. Vi frukostade i två timmar (!), och det var supermysigt. Detta kan man verkligen upprepa tycker jag. Vi gick ned på stan en sväng och jag handlade en kaffeburk (vi har saknat en sån i evigheter - jag har pjorrat ned kaffepaktet i en alltför liten burk jättelänge nu), doftkuvert till garderoben (får se om de doftar för starkt, man vet aldrig när man testar ett nytt märke), en concealer och en skvallertidning. :) Solen sken ute och det var jättetrevligt att gå och lura på stan.

Ikväll ska jag på ett 50-års kalas för en av kollegerna på jobbet. Hoppas att det blir roligt. Jag känner inte så jättemånga som kommer att komma tror jag, då jag är bland de yngre. Men man vet aldrig. Kanske det dyker upp någon "kändis" :D

Idag har jag annars varit duktig och tvättat lite, avkalkat kaffepannan och sorterat strumpor. Duktig va?

Jag lägger upp en bild på de fina blommorna jag fick från min väninna imorse. De är från hennes trädgård. Underbara färger, eller hur. Riktigt tjejigt! Lägger även upp en bild av den efterlängtade kaffeburken också haha!

Blått öra




Hmm... idag var jag på akupunktur igen på BB. Den här gången var det dock en helt annan barnmorska som gjorde akupunkturen. Denna gång skulle jag sitta i en fotölj och de stack nålar i öronen och i handen. Det var inte lika överhemskt som förra gången (nålarna på fötterna var en dödare förra gången...). Men mitt i sessionen kände jag hur det börjar rinna nåt ner för halsen. När jag tar handen och ska torka bort det (jag tror av någon anledning att det är svett eller nåt... öhhh) så var handen röd. Det blödde ganska mycket från örat och där satt jag med nålar i händerna och kunde inte mycket göra... min fina vita tröja var inte längre så fin om man säger så. Några minuter senare kom barnmorskan in i rummet igen och sa "oj då - här läcker det visst lite..." och torkade bort blodstrimman. Jag fick allt sitta tio minuter till med nålen i. Inge dalt här heller :)

När jag hade åkt hem och bytt tröja så gick jag tillbaka på jobb igen. En tant sa plöstligt till mig att mitt öra var blått - och mycket riktigt. Det var det. Det ser inte så mycket ut till världen men det gör desto ondare. Hoppas det försvinner snabbt. Ska tillbaka på akupunkturen på måndag... är lite skrämd. Men skam den som ger sig.

Men erkänn - det ser lite skumt ut att ha ett blåmärke så där mitt i örat. Händer inte varje dag.


Sova!

Oj vad trött och slö jag varit idag. Jag har verkligen inte gjort några stordåd vare sig på jobbet eller hemma. Jag lyckades med mycket övertalning ta mig till simhallen. Jag simmade bland vrålande ungar i trekvart sedan fick det vara bra. Jag lärde mig att man inte ska gå och simma på torsdagar i alla fall... rugg!

Idag var det verkligen höstväder ute - så där kyligt och klar luft som det kan vara. Skönt med hösten, jag gillar den. Novemberslask går bort men hösten kan vara fin en kort period, men alla färger och den friska luften. :)

Nu ska jag gå och lägga mig och SOVA! Jag behöver verkligen sova ordentligt känner jag. Jag har sovit oroligt i flera nätter och imorse när jag skulle stiga upp höll jag på att krevera. Ville bara ligga kvar och sova en stund till.


En födelsedagspresent i efterskott :)




Igår när jag gick till postlådan fick jag en glad överraskning, jag hade fått ett paket!!! Jag som älskar paket blev nästan alldeles suddig av lycka. Det lät lite roligt från paketet och jag blev genast jättenyfiken på vad det kunde vara. När jag kom in så öppade jag det så fort jag fått av mig skorna. Det var en föresenad födelsedagspresent från min vän Veronica. Hon hade köpt ett roligt gravidsmycke åt mig och bebisen. Så här stod det på beskrivningen:

"Den mexikanska bolan är ett vackert smycke för gravida. Inuti smycket finns en liten xylofon. På den dansar en boll runt och avger ett speciellt svagt ljud när kvinnan rör sig. Smycket bärs långt ned på magen och från ca 20:e graviditetsveckan kan barnet i magen höra och känna igen ljudet. Det magiska rogivande ljudet lugnar bebisen under graviditeten och efter födseln känner barnet igen ljudet och blir lugn av det."

Tusen tack Veronica!!!

Jag har fastnat för ett citat av Amy Bloom idag.

"Kärlek vid första ögonkastet är lätt att förstå; det är när två människor har betraktat varandra en livstid som det blir ett mirakel"


23+0


Gravid vecka 24

 

Barnet

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 700 gram.

Tvillingar

Många tvillingfödslar sker tidigare än om man bara bär ett barn. Därför kollar man på vissa barnmorskemottagningar från och med nu regelbundet livmoderhalsen.

Mamma

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor.

Pappa/partner

Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna fram den bilden om man inte är proffs. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan. Barnmorskor kan sin sak och kan visa hur barnet ligger om ni är nyfikna.


Akupunktur...

Jag hade en snedvriden bild av vad akupunktur var kan jag säga nu i efterhand. Jag trodde att det skulle sticka till lite och sedan skulle man liksom bara ligga där och inte känna nåt... öhh... fy tusan vad ont det gjorde (speciellt när de vred på nålarna efter halva tiden). Först kändes det som om varje nål barnmorskan borra in som ett getingstick. Sedan brände det som en humla hade attakerat en på samma ställe. Värst var en punkt mitt på foten som gjorde svinigt ont. Det samma var en punkt mitt på magen. AJ!!! Ännu snart en timme efter akupunturen så gör det ont på ställena. Verkligen inte som ett lite pick vill jag säga. När man sett det på TV verkar det som om folk typ tycker att det är skönt... som sagt jag hade en vriden syn på akupunktur. Jag tänker ge det en chans, för om det hjälper så är det bra, men oj vilken pärs. Lite som att hugga av ena fingret för att rädda hela armen.

Ska tillbaka på fredag för en session igen. Efter tre gånger börjar det märkas en skillnad. Hoppas verkligen det.

Cosmopolitanfest hos Alexandra

Här är en galen bild av mig och min kompis Petra.
Här är en galen bild av mig och Petra.


Tjejerna hade cosmopolitanfest (en fest där de bara dricker Cosmopolitan - och jag rosa grapeläsk...) igår och jag var med i uppstartsfasen :) Det var härligt att komma ut lite och höra lite skvaller och gotta mig i galenskaper. Det är dock alltid lite svårt att inte dega ihop efter klockan slagit midnatt för då börjar tröttheten sätta in och diskussionerna tappa fokus haha. Så jag begav mig hem runt 12, men det var riktigt roligt att vara med. Har lite ont i höfterna så jag satt mest och försökte slappa totalt i soffan. Jag tror jag nästan lyckades :) Hoppas att tjejerna hade en kul kväll men massa galna upptåg. Ska ringa dem och höra i eftermiddag. Jag tror de sover lite längre idag än vanligt hehe...

En sak reflekterade jag över när jag gick hem igår natt. Jag var mer orolig än vanligt att någon dåre skulle hoppa fram och försöka attakera mig eller nåt. Det händer typ aldrig här i Mariehamn, men ändå är jag inte bekväm med att gå på natten i stan själv. Det sitter i ryggraden från min uppväxt i Stockholm tror jag. Jag var tvungen att ringa till Mikael så han kunde vara i luren tills jag kom hem. Man är ganska försvarslös när man är gravid och otymplig. Man kan inte ens springa från en galning. Det är en läskig känsla.

Snart kommer mina föräldrar på fika. Har varit och köpt lite bullar och kakor. Har nästan aldrig det hemma då jag inte är någon bullmänniska (men godisråtta haha). Håller även på med stortdådet att tvätta som en galning nu när vädret är så fint att man kan hänga ute.

Allt är visst "galet" idag... stort ordförråd man har ibland... :/


Magen 22+4

Här är en dålig bild på magen i vecka 22+4

Bilden blev inte alls bra då jag hade dålig belysning och kom alltför nära spegeln... men jag testar igen om några dagar och ser ifall jag kan få någon kompis att ta en bättre bild :D


Present! :D

    

Igår kom mamma och pappa till Åland. De hann hälsa på mig en kort sväng innan de åkte vidare till stugan. De håller på att snickra och pimpa till ett litet minisommarhus, så de har massor att göra. Jag har börjat gå på yoga igen, och var första gången igår och testade på gravidyoga. De rekommenderade det från BB då det mjukar upp kroppen och man tränar på att slappna av. Yoga har jag testat på tidigare så det var inte nytt för mig, vilket gjorde att man kunde ta del av effekten redan efter första sessionen. Det gjorde faktiskt en stor skillnad på mig, jag sov jättebra inatt och jag kände mig bättre i kroppen. Så nu ska jag fortsätta en gång i veckan. Jag fick i present av mamma en yogadress. Så nu kan jag riktigt slappna av och mysa loss :D Den syns kanske inte så bra då den är svart och jag använde blixt, men den är lite plyschig haha... mys!!!

Jag köpte även två nya krukväxter hem då jag lyckats döda mina två andra i köket. Jag hittade billiga i matbutiken, så nu ska vi se hur länge de lever innan jag lyckas ta död på dem. Jag ärar er med en bild av den ena, den andra är rosa.

Ikväll blir det en film (Seven Pounds med Will Smith) och lite glass i soffan. Jag är verkligen jättetrött idag så det är allt jag mäktar med. Jag fick pina mig att laga lite middag när jag kom hem och sedan somnade jag en eller två timmar. Ska bli så skönt att bara sooooova inatt....

Lill* Fjant tror jag hickade i magen idag. Det liksom kändes som det. Annars har h*n bara bökat lite snällt och varit ganska lugn. Antar att även h*n är trött idag.

Längtar tills Mikael kommer hem. Börjar kännas att man behöver lite kramar och vardagsassistans. Men nu är det bara cirka två veckor kvar så kommer han hem igen till oss.


Tandläkaren

Idag var jag till tandläkaren och lagade ett hål. Huuu... att man aldrig ska vänja sig vid den där hemska borren. Jag var rädd att man inte skulle få bedövning när man var gravid men det var som tur var ingen fara. Jag hade inte gått med på att laga hålet heller om jag inte hade fått bedövning för jag är allergisk mot ilningar. Tandläkaren bedövande mig men började borra nästan direkt vilket så klart gjorde ont. Då satte hon ännu mer bedövning och väntade två tre minuter. Sen gjorde det inte ont, men ljudet av borren är ju alltid äcklig. Jag gick sedan runt i ca fem timmar med bortdomnad mun och näsa. Jag kunde inte dricka något för jag bra drägglade. Huga. Men nu är jag bra igen. Så det känns bra att ha tandläkarbesöket bakom sig.

Imorgon ska jag till fysiotjejen och se vad de kan göra åt mina bäckenproblem. Hoppas jag kan få några bra övningar och tips i alla fall. På måndag blir det akupunktur för första gången. Hoppas att det fungerar.

Nu på kvällen har en kompis varit på besök och vi såg på Idol. Hann även med en promenad innan dess, men det var lite jobbigt för min väninna går så snabbt. Jag pallar inte riktigt det och jag märker att hon blir lite frustrerad på mig när jag släpar efter. Jag har sagt till henne att jag inte kan gå så fort men jag tror inte att hon riktigt förstår hur obehagligt det känns.

Nya kontroller från Hongkong




Ett säkert tecken på att hösten är här är när man har ro att sitta och spela TV-spel utan att få dåligt samvete. Jag lyckades buda hem ett par megaplastiga ultrakopior av PS:s trådlösa kontroller från Ebay för totalt 18 euro. Allt för att man med foglossning och allt ska kunna spela bekvämt haha... Nu har jag inte testat dem ännu, men jag ser redan nu att de är riktigt svettframkallande att hålla i. Det är på ett sätt bra för det begränsar speltiden automatiskt. Nu gäller det bara att se till att jag får dem att funka, samt att jag tjuvtränar på något spel så jag kan krossa Mikael när han kommer hem. Hehe...

Jag har lyckats att ta en promenad idag, fika med en kompis och dessutom styrketränat lite med gummiband. Dock har jag inte pillat med tackkorten. Jag förstår inte att energin så bara är förbrukad efter klockan åtta på kvällen. Orkar nada. Bara sitta som ett ufo och dricka te, lyssna på musik eller titta på TV (och om kontrollerna nu fungerar spela lite PS). Har gjort ganska ont i fogarna idag på jobbet. Försökte komma upp från stolen och masa mig runt lite och röra på kroppen... men det hjälpte bara sådär.

Imorgon ska jag laga ett hål i en tand. Man är lagom extatisk. Jag är glad för att det bara var ett hål, jag trodde det skulle vara värre, men ändå. Inte kul att sitta hos tandläkaren och bli borrad. Huga. Som tur är slipper man i alla fall betala sig fördärvad då tandvården är subventionerad för gravida här på Åland.

Nu ska kontrollerna testas, och sista tepåsen med grönt te och ingefära drickas upp.

22+0

Idag går vi in i vecka 23 med foglossning och rubbet - all in (haha!)! Jag hade fel vecka här tidigare så nu har jag uppdaterat och rättat mig. :D Jag förstod inte att de räknade med påbörjade veckor (såg det när jag slog in BF).

 

Gravid vecka 23

 
 

Barnet

Barnet är nu så stort att du kan känna de olika kroppsdelarna. Barnet fortsätter lagra fett men huden är ofta rynkig.

Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Barnet börjar även varva perioder av vakenhet och sömn.

Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 600 gram.

Mamma

Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.

Stress

Känner du dig stressad? När du stressar frigörs hormoner i ditt blod som sedan passerar moderkakan och överförs till barnet. När mammans puls ökar av någon anledning, så ökar också barnets puls. Det kan du märka genom att barnet kan sparka. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen. Läs mer om stress och stresshantering genom att klicka på länken till höger. Ta väl hand om dig!

Pappa/partner

Är du och/eller din partner stressade? Du kan hjälpa henne genom att ni pratar med varandra. Avlasta. Uppmuntra henne att ta det lugnare på jobbet. Försök strukturera upp hemmasysslor, arbetet och planera jobb och ekonomi tillsammans. Har ni behov av det kan ni prata med professionella rådgivare. Hör med mödravården.


Rädda det som räddas kan!




Då mitt hår mitt i allt har transformerats till en risbuske så beställde jag lite hårgrejer från nätet i hopp om att det ska hjälpa att reda upp situationen. Man tror alltid att det är möjligt att göra nåt åt urspårningar men oftast går man dock bet. Men som sagt - skam den som ger sig. Jag tänkte ge mitt hår en omgång med de nya grunkorna och hoppas på det bästa. Snacka om världsliga problem va :)

Ikväll kommer tjejerna över på TV-kväll. Vi ska se "Svenska Hollywoodfruar" i brist på "Lipstick Jungle". Jag antar att det kommer att bli ett ganska gräsligt program. Det lilla man har sett på trailern för programmet gör en mörkrädd - men det är väl det som är meningen kan jag tänka.

Idag var jag till MVC där de konstaterade att jag som jag misstänkt fått problem med foglossning. De ska testa att skicka mig på remiss till akupunktur så vi får hoppas att det blir bättre. Man känner sig ganska handikappad när man måste göra allt i slowmotion för att inte få en blixt i ryggraden. På jobbet har jag bytt till en sadelstol som jag hoppas ska hjälpa lite. På torsdag får jag träffa en fysiotjej som ska kolla läget och ge lite alternativ till saker som jag kan göra för att hålla det i schack.

Lill* bebisen var i full gång under besöket på MVC och barnmorskan hade svårt att få fatt på hjärtat när hon skulle kolla frekvensen med dopplern (en grej som påminner om en mikrofon som de trycker mot magen). Så fort hon fick in hjärtat starkt så vred den sig och så var det bara att leta på nytt. När det väl lyckades så lät hjärtat jättestarkt så det nästan skorra i maskinen. Frekvensen låg den här gången på 145 bpm.

Nu ska jag ladda en maskin med tvätt och hoppas att jag tar mig upp för trappan till lägenheten igen (vi har tvättmaskinen i källaren).


Andfådd för minsta lilla :/

Jag har varit ganska trött överlag idag. Lyckades städa lite på förmiddagen sedan åkte jag till en kompis och fikade. När jag kom hem hamnade jag på soffan igen och hade svårt att komma upp igen, det var så skönt att bara ligga där och lata sig. Tillslut våldade jag upp mig själv och kom ut på en skogspromenad. Jag blev superanfådd efter bara några minuter... det är otroligt hur kondisen kan variera så från dag till dag. Känner mig som en gammal tant... hur ska det inte bli framöver (man frågar sig...). Det är bätttre när Micke är hemma och peppar mig på promenaderna. Det går lättare då. Saknar honom idag. Blä - tycker att det är dags att han kommer hem igen...

Ikväll tänker jag unna mig att ligga och lata mig, äta vindruvor och se på ett hjärndött program av Topmodel 2009.

Imorgon blir det TV-kväll med tjejerna. Vi ska se "Svenska Hollywoodfruar". Det verkar som en skräckshow av magnitud.

Lägger upp lite skogsmullebilder från promenaden. Det finns en jättefin promenadstig nära där vi bor. Man kommer upp på ett berg och så ser man ut över vattnet.


         

Bröllopsbild




Jag fick tag på bilden från vår lokaltidning. Så jag sätter den på bloggen så ni kan se! :D Vi har inte fått själva bröllopsbilderna ännu från fotografen, bara de som är från vigseln.


Streetrace




Jag och några kompisar åkte ut på den åländska bondvischan och kollade på årets streetrace. Det var kul i ca 10 minuter, sedan hade man tröttnat (eller blivit avtrubbad av röken från de brända däcken). Vi var där i kanske två timmar tills vi var totalt hjärndöda och bestämde oss för att ge upp och åka hem. Det var mest tonåringar, fyllon och bilnördar där (vilken chock va!). :) Man har svårt att ta det hela på allvar, men för de som tävlade var det verkligen på blodigt allvar... nå ja det är bra att det finns olika intressen. Vinden låg helt fel så alla hemska avgaser och däcksrök hamnade rakt över publiken. Hoppas den lill* Fjanten inte får tre ögon eller fem armar efter upplevelsen. Solen sken dock och det fanns en kiosk som man kunde köpa godis i så det var ju bra.

Nu ska jag försöka att vara duktig och ta tag i städning (i alla fall dammsugning) och fixa med tackkorten. Tackkorten har legat på köksbordet och gett mig dåligt samvete hela veckan. Har inte haft ork att fixa med dem efter att man har lagat mat och donat med det behövliga för överlevnaden efter jobbet. Solen skiner som sagt ute, så det är inte så lockande. Men vi var ju ute i några timmar i alla fall när vi var till racerbanan.






Höstpromenad

 



Trots att jag varit dödligt trött idag och bara längtat efter soffan så pinade jag mig ut på en promenad. Vädret var så underbart, riktigt mysigt höstväder. Här på Åland brukar det blåsa mest hela tiden men ikväll var det plattlungt. Jag tog en promenad längs ena hamnen här i Mariehamn. Jag fotade lite fartyg som ligger upplagda längs strandkanten. Det är inte så bra på fraktmarknaden just nu på grund av finanskrisen så att de som kan lägga upp fartyg gör det... men det är inte bra i längden för bolagen. Dessa fartyg har legat här flera månader redan. Jag tog även en bild av en staty som finns i allén ner till strandpromenaden. Den föreställer en man och en kvinna och den heter "vår väg är havet". Jag gillar den för det är inte ofta som det är en kvinna med på sjörelaterade grejer (förutom galejonsfigurer hmpf!). Genom tiderna har ju faktiskt kvinnorna varit lika delaktiga i shippingen som männen, bara det att de har skött hem och rederier (det som behövde fixas iland - dock sköttes det mesta ombord under partreseritiderna) så att männen kunnat vara ute och tjäna pengar. Det finns många exempel på kvinnliga redare här på Åland (och jag vet att det är likadant på ex. Tjörn), just för att männen var ombord och kvinnorna iland :) Nu för tiden är det klart en annan femma, men många kvinnor ser ju faktiskt efter att allt fungerar hemma medan männen är och jobbar. Skillnaden idag är väl att de flesta även har egna jobb att sköta och inte bara hemmet.

Nå ja, nu ska jag sluta gnata om gammal mossig sjöhistoria. Inte ens jag är egentligen värst intresserad (och jag är en sjöfartsnörd ut i fingerspetsarna). Haha!

PS. På det gröna fartyget har Micke jobbat tidigare. DS

              

Filuren!

Här är bilden från rutinultraljudet. Vi gjorde det lite senare än normalt eftersom vi hade bröllop och bröllopsresa som kom emellan. Allt såg bra ut enligt doktorn, så det var lugnande att höra. Det är ju alltid nervöst att gå på kontroller...

Nå ja allt gick bra och här är bilden på den lill* filuren. Man ser inte så mycket tycker jag men ändå! Bebisen var lite för stor för att få plats på helbild men man ser var ryggraden och huvudet är i alla fall :D

Idag har den varit jättelivlig och sparkat och bökat.


Min man är en kändis idag :)

Micke har haft en intressant resa även denna gång. Innan de skulle komma fram till en hamn i Spanien så hittade de ett fiskefartyg som hade kantrat. Då tidningarna här på Åland är som pirayor lyckades de snusa upp nyheten fort.

Här är lite länkar till mediadrevet :)

http://www.tidningen.ax/article.con?id=18642&iPage=1

http://www.nyan.ax/nyheter/index.pbs?news_id=46159

http://www.radiotv.ax/news.con?iPage=5&m=2&item=19072


Hälsade på lilla Alma

Ikväll har jag varit över till en kompis och hälsat på hennes lilla valp Alma. Hon var så busig (Alma alltså!) att det knappt gick att få henne på bild. Jag lyckades tillslut någorlunda :) 

Man fick vara rädd om tårna för Alma högg som en gädda emellanåt. Det riktigt kliar i hennes små tänder.



Min lilla kompis

Jag tänkte presentera min hamsterkompis Bibi! Hon är är snart nio månader om jag har räknat rätt. Hon är absolut inte den skarpaste kniven i lådan men jag gillar henne ändå! Det är lite roligare att ha någon att pyssla om lite när Micke är borta. Dessutom är det lagom underhåll för en latmask som jag som arbetar och hinna ligga på soffan också. Ibland kan det kännas lite ensamt när Micke är på jobb - och då känns det bra att ha lilla Bibi hemma som väntar på en. Mina kompisar retar mig för att jag har en hamster, de anser att det bara är småttingar som har hamstrar, men jag håller inte riktigt med. Våga vägra bli vuxen! Haha! Här är hon i alla fall :)


 

 

 


Lyckades ta bort alla era fina kommentarer...

... missförstod funktionerna lite... nu är alla kommenatarer borta. jag lovar att inte göra om det :/

21+0

Nu går vi in i vecka 22! :) Håller tummarna för att allt kommer att gå bra framöver. Känner små kickar flera gånger per dag. Börjar få lite ont i ryggen men jag hoppas att det inte är foglossning som är på gång... Känner av att det ilar till i svanskotan samt i blygsbenet emellanåt...

http://www.vardguiden.se/Tema/Gravid/Graviditetskalender/Veckor/Gravid-vecka-21/?birthdate=2010-01-18

Världens bästa dag

När vi kommit till festplatsen :)Gruppfoto med närmsta familjen.

Jag har inte hunnit skriva något om bröllopet alls, kanske på tiden nu en månad senare :) Vi vides den 8 augusti i St Andreas kyrka i Lumparland på Åland. Bröllopet var perfekt. Kunde inte bli bättre. Solen sken men det var inte för den sakens skull alltför varmt. Man överlevde i sin "marängklänning". Veckan innan bröllopet hade jag varit jättenervös för att jag inte skulle få klänningen att passa då mina nya former krävde innovativa lösningar. En sömmerska anlitades och två dagar innan bröllopet fixade mamma de sista detaljerna. Jag skulle inte fått på mig klänningen om bröllopet hade varit en vecka senare, det är ett som är säkert :O  Men det gick, och fin var den även om den inte passade så perfekt som den gjorde i höstas när jag handlade den.

Vigseln gick även den bra även om man var lite nervös, jag tror att Micke var mer nervös än mig. Man och hustru blev vi i alla fall och ingen ramlade eller gjorde nåt annat galet. 

Festen var även den lyckad. Maten var god och vännerna som var där på gott humör. 

Vi tillbringade bröllopsnatten på ett hotell som ligger på norra Åland - Havsvidden (http://www.havsvidden.com/). Vi badade bubbelpool, latade oss på altanen och hade det allmänt mysigt dagen efter. Man var jättetrött efter den händelserika dagen innan.

Vi reste några dagar senare till Paris och stannade där i fem dagar. Hotellet var bra placerat och fint inrett. Vi hade det bra där.

Nu är vi tillbaka i verkligheten igen. Båda jobbar igen och jag kämpar med att få klart tackkorten till alla gäster.

Vi har inte fått tag i alla bilder från bröllopet ännu - men här är några i alla fall.


Här jobbar min man



Tänkte bara lägga upp en bild på fartyget som min man arbetar på. Om man inte är "van" med sjöfart kan det vara svårt att veta vad man pratar om när man berättar om fartyg. Micke är i alla fall borta cirka en månad på båten och sedan hemma en månad. Det kan variera lite beroende på vilka hamnar som de ska besöka men i stora drag är det en månad borta som gäller. De transporterar mest papper och liknande gods. Ombord arbetar Micke som kapten. Därav kallar jag mig för "kaptenskan". På Åland var dessa "kaptenskor" lite mer än alla andra för några årtionden sedan... så det är lite skoj att titulera sig det. :) Själv är jag utbildad till kapten men har bara arbetat som styrman. Jag insåg tidigt att jag ville arbeta iland. Jag studerade juridik och idag arbetar jag på en bank och har hand om företag och shipping. Det är ett jätteintressant jobb, men ganska stressigt från och till.

Micke åkte på jobb i tisdags så han är borta ungefär tre veckor till. Jag hoppas han ringer idag då de kommer till Engelska kanalen. De är på väg till Spanien just nu (om jag inte har fel!) haha. Man har inte hörbarhet med mobilerna hela tiden då fartyget är för långt från land. Så man får sitta och vänta på att hjärtevännen ringer.

Jag tänkte försöka fixa till en bild av ultraljudsbilden under dagen. Jag lovade ju att berätta mer om hur det gick på rutinultraljudet! :)

Kramar

Kvällssudd hos en kompis




Trots att jag var ganska trött åkte jag till en kompis och degade lite. De drack vin så jag avvek vid 12-slaget. Man hänger inte med när man själv sitter och dricker cola :) Det var dock jättetrevligt och det var skönt att komma ut lite bland folk och bara vara. Min kompis har två hundar och två katter. Jag lyckades få en knasig bild på mig med hennes ena hund *skratt*.

Nu ska jag sova som en stock har jag bestämt mig för. Imorgon bitti kommer pappa på besök innan han reser tillbaka till Stockholm. Han och en kompis till honom har satt upp en ny sommarstuga. Ska bli kul att se hur den blev - jag har inte varit till byggplatsen sedan de satte upp huset...

Lilla bebisen har sparkat ganska mycket ikväll. Det verkar vara på kvällarna som den är mest aktiv.

Kram

Hmmm inte så smart på detta märker jag...

Haha! Jag får inte någon bild till profilen hur jag än försöker... är det någon som har nåt tips?

Jag i Paris


Ny blogg!

Jag är lite ny på denna blogg så jag vet inte om jag får allt att funka som det ska, men jag ska göra ett försök att pimpa den!

Ha lite tålamod med mig så kommer jag nog snart på alla finesser! :)

Har varit så skönt med helg! Jag sov länge för att sedan i lugn och ro bega mig ner på stan för att handla med min kompis. Jag lyckades faktiskt hålla mig till min shoppinglista vilket är lite otroligt för mig! (klapp på huvudet). Man blir dock förstummad över hur dyrt allt är här på Åland. Minst 40% påslag på alla priser om man jämför med Sverige. När lilla bebisen kommer så blir det nog som alla andra småbarnsfamiljer här en resa till Norrtälje då och då för att handla torrvaror och bebisgrejjor.

Micke har åkt på jobb igen så jag är gräsänka en månad framöver. Hoppas att tiden kommer att gå snabbt. Kan knappt förstå att det redan är september... ute börjar dock löven falla här så jag antar att det inte finns någon återvändo.

Nu ska jag försöka pimpa bloggen lite och se om jag får det att se snyggt ut!

Kram


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0