Gott nytt på er allihop!

Hoppas att ni får ett fint nyår! :D

Vi ska bara vara hemma och äta lite middag. Vi (eller mer Micke) ska laga hummer till förrätt och sedan blir det grisinnerfilé med potatisgratäng och till efterrätt blir det glass med kolasås!!! Det kommer bli så gott!

Idag har det onda nästan försvunnit, det var igång halva natten så jag antar att det bara var "testing testing"... Spänningen är olidlig hehe.

Ikväll ska det smällas lite raketer och jag hoppas att jag inte tänder eld på något i förbifarten så klumpig som jag är!


Hmm...

...var till MVC idag. De tog nytt blodtryck och nu var det högt igen (145/90)... De tog nya toxprover på mig men som tur var såg allt bra ut på dem så det är bara att hålla ut och hoppas på att det fortsätter att visa bra framöver. Jag nämnde för henne att jag har haft som mensvärk de senaste nätterna, jag ville veta om det kunde vara något "farligt". Hon skrattade nästan lite och sa att det antagligen var förvärkar som har startat. Jag hade inte trott att de skulle kännas på det sättet (om det nu är förvärkar det vill säga.. skratt). Hon sa att förvärkarna kunde börja ganska länge innan bebisen ville komma ut på riktigt, så vi får väl bara luta oss tillbaka och se vad som händer.

Jag ska träffa henne på måndag igen och hon sa bara att hon hoppades att "vi skulle ses då" med ett finurligt leende på läpparna. Eftersom mensvärken försvunnit under dagen tänkte jag inte så mycket mer på det förens det återkom nu ikväll... jag har tagit Panadol och får se om det känns bättre. Man är ju inte så bra på sånt här så man vet inte riktigt vad som är värkar och bara "ont". Hmm... det är väl det enda man kan säga just nu.

Nu ska jag gå och kurera mig med en vetepåse och kolla på TV.


37+0

Gravid i vecka 38

Nu börjar det snart dra ihop sig, men det känns som om alla andra utom jag förstår det haha! :D Jag vet att det snart kommer en bebis men det känns som om den kommer att komma låååångt fram i framtiden (säger en som redan är öppen snart 2 cm och har en mage som har sjunkit så den ser ut som en ölmage haha!!!). Inatt fick jag som mensvärk men den gick över efter ett tag. Vi får se vad som händer hehe!!! Annars var blodtrycket bättre idag när jag var till akupunkturen på BB och testade det. 120/75 vilket ju är jättebra! Hoppas att det håller sig så nu! Jag börjar få lite konstiga aggroutbrott, men jag tror att det beror mest på frustrationen av att inte kunna göra så mycket.



Barnet

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär fyra procent föds före vecka 38. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

 

Vikt 3 200 gram.

 



Mamma

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en surrande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

 



Navelsträngen runt halsen

Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.

 



Pappa/partner

Förlossningsväskan bör packas nu om ni inte redan gjort det. Väskan innehåller allt sådant din partner, du och den nyfödda kan behöva under tiden på förlossningsavdelningen. Exempelvis inneskor, mjuka kläder, annat ombyte, morgonrock, necessärer, barnkläder, musikspelare, energikost och kanske mackor till dig själv. Du kan ta som ditt ansvar att ta med en fungerande kamera eller en videokamera och mobiltelefon. Eventuellt extra batterier, film eller minne till digitalkameran. Väntan kan bli lång och ett spel, såsom kort- eller tärningsspel, kan vara bra för att få tiden att gå. Vad behöver du för egen del?


Trettioårsfika för Micke



Mikael fyllde 30 år igår och vi bjöd på lite födelsedagsfika! Micke hade bakat muffins dagen innan som var supergoda. Vi hade lite andra kakor och en tårta också (det fanns drivor av gott att välja på!). Trots att det är mitt i julkaoset kunde några kompisar komma. Alla har så mycket att göra runt jul att det brukar vara svårt att få tid för allt. :)

Igår kväll tittade vi på "Flickan som lekte med elden". Jag tyckte inte att den var lika bra som den första filmen. Den var så overklig på nåt vis. Den där vithåriga ryssen var som tagen ur Bond (hajen ni vet). Det blev liksom lite nördigt.

Bilden är tagen av födelsedagsbarnet haha, så han saknas på bilden :D Typiskt!

Julstök

Jag vill önska alla en riktigt god jul så här i efterskott :D

Jag hann aldrig lägga in någon julhälsning igår! Vi har funderat på olika namn men inte kommit fram till några favoriter än, jag lovar att återkomma när jag har favoriterna klara, men jag funderar i alla fall på Hugo eller kanske Gunnar :D Men vi får se! Algot är ju fint det med, som Einar haha! Man ser kanske vilket namn han har när han kommer ut. Det är så svårt att välja namn innan man vet vem det är liksom, ja ni vet säkert.

Nu har mina sammandragningar kommit tillbaka igen, men jag antar att det är normalt. Läkaren sa att det bara vara bra att de kommit igen. När började ni få sammandragningar (inte såna som gör ont men som ändå känns av) ni som varit gravida?

Julen var jättemysig! Allt blev så bra! God julmiddag lagade Mikael och presenterna var fina :D Hihi!

Idag tog jag och mamma en promenad ned på stan, det var skönt att komma ut. Jag gick så lååååångsamt att ni inte kan förstå. Det är skrattretande. Ett par småkillar i en bil stannade och garvade åt mig haha! Jag förstår dem! :D Det hade jag också gjort i den åldern...

Har någon av er Photoshop 7? Jag tänkte göra lite cd-fodral men får bara mallar till att göra framsidor, inte baksidor? Är det någon som vet om det finns några mallar för det? Det är ju lite dåligt annars om det inte finns menar jag. Ingen vill väl ha en ful baksida med en massa datareklam på om man har en fin framsida? Grrrr... i värsta fall får man kanske göra en egen mall som man kan använda bara man har måtten, men det verkar så jobbigt. Morr!

En liten kille :D

Ultraljudet gick jättebra! Allt såg finfint ut sa läkaren. Tillväxten var precis på kurvan från de tidigare ultraljuden och det låter ju jättebra. Det var en liten kille därinne, det kunde man inte missta sig på direkt skratt! Det syntes sypertydligt. Han väger nu ca 2770 gram och kommer om han kommer ut på BF väga ca 3300 gram. Jag var öppen 1,5 cm redan så vi får se när han vill komma ut.

Det känns så bra nu när man vet att allt ser bra ut! Vi längtar så tills han vill komma ut! Jag är så nyfiken på vilken hårfärg han har. Jag är ju ganska mörk och Mikael är ljus. Så det kan bli lite vad som helst!

Jag hade ganska högt blodtryck idag igen, 85/145 och lite protein, socker och leukocyter i pinkprovet. De skickade det vidare på kontroll till labbet. De skulle ringa om det var något. Läkaren var inte uppstressad över mina resultat utan sa att de skulle följa utvecklingen, men att det var ok än så länge. Kroppen är under ganska stor belastning nu så det kunde bero på det. Håller tummarna för att det är fallet. Jag ska till MVC igen nästa vecka. Vi får se hur det ser ut då!


36+0

Gravid i vecka 37

Nu börjar det bli ganska tungt och jag känner mig som en stor elefant som inte kan röra mig som jag vill. Jag har problem att få på mig strumpor och skor, går långsammare än långsammast och jag känner mig trött i kroppen fast jag sover en massa och mest ligger och vilar. Men jag antar att det hör till scenariot :D I övermorgon ska vi på sista ultraljudet och jag hoppas att man kan se om det är en tjej eller kille där inne! Jag är så nyfiken! Mest nyfiken är jag över vilken hårfärg den har! Men det får jag inte svar på förens den vill titta ut!

Mitt blodtryck var ok idag, det har inte stigit i alla fall så det är jättebra. Hoppas att det håller sig så här och att det inte slirar iväg. Vill inte få medicin eller kejsarsnitt (om jag nu inte måste så klart, då får det gå det med!).

Man böjar fundera mer och mer på hur det kommer bli när Fjant kommer ut. Det går inte att förebereda sig. Det är nog bara så. Jag hoppas att jag inte kommer vara en av dem som går till 41+6 för nu börjar jag snart känna att det är dags för den att få titta ut. Inte än, men snart.

Barnet

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

 

Vikt 3 kg.

 

Mamma

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat.

 

Pappa/partner

Många män kan känna sig mindre sedda och betydelsefulla för sin partner mot slutet av graviditeten. Det beror på att kvinnan fokuserar mer på sig själv och livet i sin mage. Hon funderar säkert väldigt mycket på förlossningen och är kanske orolig och lite rädd. Fokuseringen kan jämföras med någon som tränar och förbereder sig mentalt inför ett maraton eller någon annan stor fysisk prestation. Oroa dig inte, hon behöver all tid och allt stöd hon kan få. Fråga om du kan göra något. Föreslå att ni packar en väska med saker ni behöver vid förlossningen som står startklar när det är dags. Fokusera på sånt du kan göra.

 

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 37 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan. Han eller hon känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig. Barnmorskan kollar att du är förberedd och vet vem du ska kontakta när det är dags. Din partner är fortfarande välkommen med på besöken.


OMG vilket väder!

Jag som trodde att det var snökaos när vi var och testade bil. Oj vad fel jag hade. Nu är det snökaos. Vi åkte ut på landsbygden (nu är ju det mesta på Åland landsbygd men ändå) för att hälsa på ett par kompisar som just fått sitt hus så pass färdigt att de hade flyttat in. På vägen hem höll man knappt på att se vart vägen gick för de hade inte plogat ute... det var ganska ruggigt. Man kunde lätt ha kört av vägen, dessutom finns det väldigt begränsat med vägbelysning så många och långa sträckor saknar det helt här. Rugg!!! Men vi kom hem tillslut.

Nu är det ett tjockt lager snö ute. Nu känns det som om det kunde bli jul :D Nåt bra med ovädret i alla fall!

Mamma och pappa var och hälsade på oss nu ikväll. Det var mysigt.

Imorgon ska jag ladda för att köpa de sista julklapparna. Jag har två kvar till Micke, jag har skjutit på dem för att jag vill får stjuds av mamma och pappa så han inte vet till vilket affär jag åker och handlar!!!

Tänk nu är det inte många dagar kvar till sista ultraljudet heller!!! På onsdag får vi se Fjant igen! Hoppas man kan se om det är en kille eller tjej!


Men herregud!!! :O

Nu böjar man fatta var de 90 kilorna sitter... Ahh!!! Bedårande vinkel och underbar min eller hur? ;) Sinnessjukhuset nästa? Vrålgarv!!!! Inte undra på att de stickade koftorna slutar under tuttarna... det här börjar ju spåra ur! :D Här har vi en bild från förra sommaren och en bild för några dagar sedan. Man kan inte hålla sig för garv...

Man hoppas ju på att det inte är en liten krabat i magen med detta omfång... Fjanten ser ju ut att väga 5 kilo redan! Haha!!!

    

Snökaos

Det kom ned massvis med snö idag när vi var ute och testkörde en bil. Vi behöver verkligen ha en ny bil då de två vi har är tredörrars bilar som man inte får in så mycket i direkt. Här på Åland finns det inte så mycket utbud heller om man ska byta in en befintlig bil utan då måste man nästan köpa en sprillans ny... och det känns lite så där då det ju inte är så "skoj" med en familjebil haha!!! :) Men vi får se vad som händer, säkert dykter det upp en bra lösning.

Idag hittade jag en underbart mysig microfleece filt som vi handlade. Den är så gosig och underbar. Man somnar som en stock så fort man lägger sig under den... det märkte jag direkt då jag snoozade i två timmar mitt på dagen.

Jag har lagat lite kroppspeeling idag och ska peela mig rejält och kanske vaxa benen. Jag ser nu ut som en gorilla haha!!! Om jag inte lyckas själv komma åt benen får jag be Mikael om hjälp... haha!!! Hur det kommer sluta vet jag inte, jag får återkomma i ärendet hehe.

Här är ett bra recept om man vill göra en bra peeling som inte kostar massor och dessutom inte innehåller en massa farliga kemikaliska grejjor (man kan ändra proportionerna som man vill, man får mixtra och testa lite hur man vill ha det!). Det är bara att sätta blandningen i en glasburk och använda någon gång i veckan!

1 del havssalt (kan bytas ut till bordssalt om man vill ha lite mildare effekt)
1 del råsocker (farinsocker om man vill ha den lite mildare)
lite citron
olivolja (tills blandningen får "rätt" konsistens och ju mer olja man har desto mer återfuktande är den)

Man kan även göra så här om man har till exempel eksem eller finnar eller annat horror:

1 del flytande honung
3 delar råsocker 
1 del olivolja

Annars känner jag mig ganska slut i rutan då man bara ligger i soffan, sover, äter och inte gör något vettigt alls.


På kontroll igen

Vi var till akupunkturen idag och de kontrollerade mitt blodtryck och det visade sig att det hade höjts lite igen.... :/ De tog ett ctg och urinprov men allt såg bara fint ut. Så enligt läkaren var det ingen fara på taket. Vi ska tillbaka på måndag och då gör de testerna på nytt (om det nu inte skulle gå och bli värre som jag märker av innan dess...).

Men det var ju bra att höra att jag inte hade proteiner eller nåt annat krafs i urraprovet. På ctg:et mådde Fjant bara bra och låg och sussade i godan ro.

Mikael hade två kompisar över på fika ikväll. De hade varit på kurs i stan och bor på ett hotell i närheten. Det var kul att få träffa lite folk.

Jag försökte mig på en liten promenad nu på kvällen men det gick inte alls. Fogarna höll på att separera redan efter att jag kommit ned för våra 6 trappsteg och ut på grusgången... verkar bli värre igen. Men det är väl att anta då det ju börjar närma sig. Tänk nästa vecka får vi se lill* Fjant på ultraljud! Spännande eller hur!?

Idag klockan 16:44 fick våra kompisar en liten kille!!! Vi fick en bild över skype och han var så söt! :D Pojken måste kommit ut bara ca en timme efter att vi gick från BB! :D


Trötthet

Huga vad trött jag är idag. Fick inte alls mycket sammanhängande sömn i natt. Jag var bara kissnödig stup i kvarten... Känner mig så megaslö idag att man inte kan sätta ord på det. Tur att man får vara hemma och lata sig.

Igår var jag till jobbet och hälsade på. Det var kul att träffa kompisarna där. Det är bankstrejk i Finland tills idag (vi får se om den fortsätter eller inte), så det var lite kul att höra hur det gick med den saken. Annars verkade allt vara som vanligt, lite kaosartat :) Men det hör väl till antar jag. Det var synd att min vikarie inte var på plats när jag var där. Hon var hemma och var sjuk. Jag får gå en annan dag och kolla till henne. Jag förstår att det kan vara ganska svårt att vara vikarie för mitt jobb.

Jag träffade även Petra igår och vi gick på fik tillsammans. Hon verkar vara lite bättre efter operationen och kan nu köra bil. Det är säkert jätteskönt att få kunna komma ut och se lite folk. Man blir lätt mossig i hjärnan när man bara lallar på hemma.

Idag ska jag till BB på akupunktur samt kolla till mitt blodtryck. Hoppas att det är bättre idag. Håll tummarna!

Igår handlade jag även två julklappar till Mikael. Hoppas att de blir bra! Det är alltid svårt att köpa bra julklappar skratt! :) Men jag tror att han kommer att gilla dem. Vi har även hittat på lite julklappar till personer vi inte handlat till ännu, så nu är det egentligen bara att åka och handla dem. Tänk att det är jul nästa vecka redan! Tiden går så fort!

Jag köpte även amningsinlägg av ylle igår. Är det någon som har erfarenhet av dessa, jag hoppas att de är bra. Jag köpte modellen som är ovala. Det verkar lite bättre att ha värme även på "sidorna" om ni förstår vad jag menar. På instruktionerna står det att de inte ska "lukta" när man läcker mjölk, stämmer det. Det känns lite väl bra... haha!!!





35+0

Gravid i vecka 36




Testerna idag var ok, men jag är fortfarande i riskzonen för havandeskapsförgiftning så jag måste vara uppmärksam och genast åka till BB om jag får några symtom. Hoppas hoppas hoppas att allt kommer gå bra och att det håller sig i schack.

Jag börjar få moonface, kolla - jag ser ut som en ballong! Inte så läckert alls om man säger så. Men så har man fixat sig noll också, så jag antar att det inte behöver vara ett så allvarligt förfall som man ser på bilden om man skulle skärpa sig en aning haha!!!

Jag säger bara huuuuu!!!!!!

Barnet

Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda mot de första rörelserna? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.

 

Vikt 2 800 gram.

 

Mamma

Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född.

 

Glöm inte att börja ladda med kolhydrater. Pasta är bra mat inför förlossningen.

 

Kejsarsnitt

Ska du förlösas med kejsarsnitt? Ungefär tjugo procent av alla förlossningar är kejsarsnitt. Av dessa tjugo procent är 40 procent planerade och 60 är akuta snitt. Det finns många olika orsaker till varför en del barn föds med kejsarsnitt. Läs mer om kejsarnsitt under Förlossningen till vänster och se filmen om hur det går till.

 

Pappa/partner

Du har väl läst artikeln om Pappans/partnerns roll vid förlossningen.

På kontroll till MVC

Vi var på kontroll idag till MVC. Allt verkade väl bra förutom att jag hade socker i urinen (men som tur var inga proteiner i alla fall) och lite högre blodtryck än jag haft tidigare. Jag fick ta lite extra prover och de skulle höra av sig om det var något knas. Hoppas att allt är som det ska, att det bara var en tillfällig greja. Nå ja, det är väl som det är antar jag. Det blir säkert bra ändå, även om jag skulle få lite komplikationer här på slutet. Det är bra att de har koll på en! :) Jag har nu kommit upp i en matchvikt på 89,5 kg! Jag kan inte fatta varifrån denna vikt kommer (inte Mikael heller, eller om han försöker vara snäll... haha). Visst är man lite rundare över rumpan men inte har man ju fläskvalkar som svallar direkt... SF-måttet var nu 36 cm (förra var 34 cm) så magen växer lite men inte så mycket mer... kanske den har börjat plana ut tänker jag, men jag vet inte. Det känns som om Fjantens huvud är ganska långt ned nu. Men vad vet man egentligen skratt!!!!

Fjanten hade en hjärtfrekvens på ca 150 (så kanske det är en liten tjej, vem vet?). Så allt verkade bra! Man hörde tydligt hur klaffarna slog, ganska häftigt egentligen. 

Nästa vecka är det ultraljud, det ska bli spännande! Tänk om man ser om det är en liten tjej eller kille därinne! :D Efter ultraljudet kommer vi gå på kontroll varje vecka fram tills h*n vill komma ut.

Håll tummarna nu att vi slipper något knas nu på slutrakan!

Vilket underbart väder det är ute! Snön gnistrar och solen skiner. Allt känns mycket lättare!!! :D


Lucia

Vi var och tittade på lucia idag på torget. Det var som det brukar, en massa folk och några brandbilar haha!!! Men det är klart att det säkert är mycket roligare för ungarna än det är för oss vuxna :) Fjanten i magen var i alla fall i extas över lucia och sparkade och knuffade massor när luciatåget dök upp. Jag drog alltså slutsatsen att den måste vara en tjej (eller möjligtvis en regnbågspojke!) haha!!!

Vi åt även på restaurang ikväll. Jag valde min favvorätt som de har, fajitas. Jag har inte haft så mycket aptit på ett tag men med superrätten fick jag ned massor med gott!!! Jag antar att jag är trött på att äta för ätandets skull. Man tröttnar ju på att äta hela tiden, även om man är hungrig.

Figge och Lotta var på besök på kvällen och vi drack glögg och inspekterade Mikaels älghorn som han hämtat idag från monteringen... :)


Snö!

Imorse när vi steg upp så var det jättefint väder ute. Det var superhärligt att komma ut och åka till akupunturen. Det var kallt och alldeles frostigt på marken. Det som annars brukar vara så mörkt var helt plötsligt bra mycket uthärdligare. Vi åkte efter akupunkturen till Sparhallen och handlade lite diverse grejor. När vi kom hem så somnade jag på soffan och sov väl en timme eller så. Vi gick sedan på fik och såg lite folk. Efter middagen så somnade jag igen (!) och sov kanske en timme! Jag förstår inte hur det kommer sig att jag kan sova så mycket... Det är ju helt sjukt. Jag är som en katt, sover mest hela dagarna! :) Men kanske det är så att man behöver det, även fast det känns som om det vore för mycket.

Just för en stund sedan tog vi en promenad ute och snön föll så vackert. Hoppas att vintervädret håller i sig så det blir en fin jul. Allt blir så mycket bättre när det är lite snö på marken.

Snart ska jag slå mig till ro i soffan med en glass och se på "Änglar och Demoner". Hoppas filmen är bra! Är det någon som har sett den?



Nu har jag lagt in en chattfunktion :)

Oj vad jag känner mig duktig! Jag har fått in en chattfunktion... den svarta mystiska lådan till vänster. Hoppas jag inte mosar era datorer med mina applikationer... det är bara så kul att testa sig fram och se vad man lyckas fixa till på egen hand.

Idag har jag varit ganska lat av mig, bara varit och fikat hos Julia (jag fick hembakt knäckebröd av henne!!!!). Jag har laddat en tvättmaskin och en diskmaskin... det är väl i stort sätt allt. Mikael har varit och jagat idag och fick två rådjur. Så nu behöver vi inte svälta haha!

Imorgon är det akupuntur som gäller. Det hjälper verkligen bra. Jag som var så skeptisk först. Men men...

En jättebra sak som hänt idag är att Mikael fick klartecken att vara hemma hela tiden fram till slutet av februari! Så nu behöver jag inte alls stressa över något mer. Mamma och pappa kommer över till jul dessutom! Det kommer att blir så mysigt.

Svärmor Stina var över på kvällen och hälsade på.

Nu är det Idol som gäller!

Hos frissan!

Idag tog jag mig för att gå till frissan! Jag klippte mig bara, färgade inte håret den här gången. Det känns bra att ha fixat till raggbollen en aning... fy vad fult håret blir snabbt. Jag förstår inte hur snabbt det kan tappa formen skratt. Om två veckor ser det säkert helt skruttigt ut igen. Men man får vara glad över den lilla tid det håller sig fint hehe...

Jag träffade Alexandra idag på Timjan. Det var mysigt att vara ute lite bland folk. Jag gick sedan ner på stan en sväng och köpte lite garn till mitt stordåd till broderi... jag har lyckats få till några granbarr och en ram runt duken, värsta insatsen! :)

Vi har även (läs: Micke har även varit duktig idag) och städat vår garderob. Nu är det fint och ordning och reda på torpet igen!

Nu blir det nog en liten promenad för att få lite luft. Man blir så knasig i bollen av att sitta inne och rugga. :)

Har börjat att packa BB-väskan. Det är jättesvårt att veta vad man ska ta med sig. Jag har packat lite myskläder, bebiskläder, lite fickpengar, telefonnummror, födselplanen (den otroligt fina... öhh.....), dusch-/sminksaker och håller på att uppdatera min MP3:a. Jag tänkte även ha en reservkamera i väskan med laddare om man glömmer finkameran i kalabaliken. Kommer ni på något annat smart som man borde ta med?


34+1

Gravid i vecka 35

Nu börjar lill* Fjanten bli ganska stor. Man märker det främst på hur rörelserna ändrats. H*n börjar få det lite trångt därinne. Jag har börjat få lite molvärk emellanåt och så har jag ganska ont i ligamenten... sammandragningarna är färre men när de väl kommer är de starkare än tidigare. Så visst händer det saker... Korsryggen har börjat krångla och så har jag ganska svårt att andas emellanåt. Men annars är allt bra. :)

 Barnet

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

Vikt 2 600 gram.

 

Mamma

Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du har ökat minst elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. Se artiklar till vänster under Efter förlossningen. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.

 

Prata om förlossningen

Det är viktigt att prata igenom förlossningen med sin partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. Är det andra eller tredje barnet kanske ni har förutfattade meningar som behöver vädras. Väntar du barn utan en partner är det bra att prata med den du tänkt ta med dig, vare sig det är en doula, kompis eller förälder. En doula är en person som fött barn själv som du känner förtroende för som kan följa med och vara ett stöd för dig och din medföljare vid förlossningen.

 

Pappa/partner

Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig vid förlossningen, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner skriva ner hur hon skulle vilja att förlossningen genomförs. Den lappen kan ni lägga med i förlossningsjournalen. Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Prata igenom detta nu eftersom det inte blir så mycket tid under förlossningen.


Julmys

         

I helgen har det bara varit julmys för hela slanten. Vi har lyckats (läs: Micke har lyckats) få upp julstjärnorna och jag har pekat och visat var alla tomtar ska stå! :) Nu är det så mysigt hemma att jag mest gått runt och varit salig på pepparkakor. Igår var Veronica över på fika, vilket var sååååå roligt då det var alltför länge sedan jag träffade henne. På kvällen kom mamma och pappa samt Jan-Gustaf med Lina och Fon. Det var alltså fullt upp hela kvällen med glögg och pepparkakor. :)

Idag har jag mest suttit i soffan och fikat med mamma och pappa. Vi har stuvat byrån full med alla fina saker till Fjant och så har vi bara softat.

Nu på kvällen var det självständighetsbalen på TV. Det är hemskt att se alla "monstertanter" som kommer på parad. Var har de hittat de skräckinjagande klänningarna kan man fråga? Det är absolut noll smak över huvudtaget. Skräcködlornas parad kallar jag det för... med skräckblandad förtjusning måste man bara titta en stund och förundras.

På bilderna ser ni byrån, tomteparaden (jultomtarna är jättegamla, jag har fått dem av mormor) samt nya fina filofaxen som ska hålla reda på (öhh...) mitt liv på nåt vis...



Fika på stan

Sååååå skönt det ska bli att ta en fika på stan. Jag behöver verkligen komma ut från lägenheten ett tag. Var inne i stort sätt hela dagen igår. Ska till stan och fika med en kompis.

En rolig sak som har hänt i Bibis liv... vi ställde in en tomte i hennes bur så att hon också skulle få lite julstämning. Under natten hade hon drattat ned tomten från ett hyllplan rakt ned i hennes godisgömma (sandkoppen... jättemysigt ja visst!). Då hade hon fått "panik" och flyttat alla godisar till andra sidan buren och riktigt grävt ned dem i sågspånen. Hon trodde allvarligt att tomten skulle äta upp hennes candy... öhh... :) Haha!!!

Igår handlade jag en ny filofax. Så idag ska jag skriva in adresser och fixa med den så den är i toppskick hehe... Sedan har jag börjat bordera en julduk, jag är chockad själv. Jag har inte broderat något sedan jag var typ miniliten. Har ingen aning om hur det kommer att bli, antagligen sjukt fult haha!!! Men vi får allt se! Jag håller er uppdaterade med broderiäventyren. Skratt!!!


Besök hos barnmorskan

Imorse var vi till MVC igen. Det var inga konstigheter utan samma visa som alla andra gånger. Tyvärr fick jag för tredje gången i rad en vikarie (eller en praktikant...) men det gjorde inte så mycket, hon var helt ok. Jag behövde inte ta blodis denna gången heller eftersom jag haft så högt på alla test. De skulle ta det nästa gång. Så det var ju skönt, jag hatar att bli pickad i fingret.

Magen har raketväxt hela 4 cm på 2 veckor. Nu har jag ett SF-mått på 34 cm. Jag har gått upp + 2 kg sedan förra gången men den här gången sa det att de var normalt. Så det var ju bra. Jag hade inga horror ödem heller utan allt var bara bra. Fjanten hade fixerat huvudet men det var ruckbart... så det var ett bra tecken att den inte var på gång att komma ut nu i alla fall :) Jag tror inte att den kommer att komma så tidigt eftersom mina sammandragningar har blivit så mycket bättre sedan jag fick gå på ledigt! Känns inte lika nervöst nu när Micke ska åka på jobb igen om en vecka som det gjorde tidigare... Men det blir lite tufft att vara ensam då jag inte klarar av mycket innan det börjar krampa i magen... men det måste bara gå på något vis.

Fjantens hjärtfrekvens var 145 bpm den här gången. Det riktigt dundrade i maskinen och man kunde tydligt höra de olika klaffarna! :)

RSS 2.0