40+1



Gravid i vecka 40+

Ja nu har man officiellt gått över tiden! Detta trodde jag som sagt inte skulle ske i första taget, men nu är vi här i alla fall :) Känns väl helt okej egentligen, har inte fått den värsta dårdimpen av väntan ännu (men man hinner väl få det antar jag). Jag tycker att allt är så lungt på något vis, det känns inte alls som om han är på väg ut inom snar framtid. Men jag vet inte hur sånt här fungerar riktigt, kanske man inte behöver känna på sig nåt innan det smäller till??? Haha, det lär visa sig!!!

Vi var på akupunktur idag på BB och de kollade mitt blodtryck igen. Det var bättre idag, vilket är skönt. Men det verkar växla ganska mycket från dag till dag. Ena dagen är det skyhögt och andra dagar är det nästan lågt.

Imorgon ska jag på kontroll igen till MVC och på måndag har de bokat in en överburenhetskontroll åt mig. De vill kolla mig lite tidigare på grund av mina bekymmer nu på slutrakan. Jag tror inte att de vill pressa ödet med att låta mig gå så mycket över tiden. Här på Åland har man ingen specialistvård för nyfödda utan man måste flygas till Åbo eller Uppsala. De drar sig för att ta den risken att de hamnar i den sitsen om de inte måste. Det är ju bra både för mig, bebisen och ekonomin om inte annat! :D Hoppas jag slipper gå så långt så jag ens kommer till kontrollen!

Nu får ni gärna göra lite voodoo eller annat som kan göra att lillkillen vill titta ut! Jag ska testa att ta lite hallonbladste samt ta en kortare bastu ikväll. Kanske det får fart på saker och ting!



Barnet



Nu ligger barnet bara och väntar och gottar sig. Kanske vill det vila lite innan det måste utsätta sig för den stora utmaningen: förlossningen. Kanske har du en så skön mage som den vill stanna lite extra länge i. Hur som helst, oroa dig inte, ut kommer barnet alltid.

 



Mamma



Många kvinnor känner att de struntar i förlossningen nu bara barnet kommer ut någon gång. Men det finns flera fördelar med att vara gravid länge. Din kropp hinner mogna, din livmodertapp blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjuka upp dina bäckenfogar ytterligare. Det kan göra att du får en smidigare förlossning. Livmodermunnen blir mjuk och börjar öppna sig. Din kropp blir bättre förberedd på att föda barn. Att föda när kroppen sätter igång av sig själv är alltid bäst så länge du mår bra och det inte finns några komplikationer.

 



Överburenhetskontroll och igångsättning



När du gått cirka 41 veckor bokar din barnmorska in dig på igångsättning på den förlossningsklinik där du planerar att föda. I vissa fall får du även gå på en överburenhetskontroll. Då görs en bedömning om, när och på vilket sätt förlossningen ska sättas igång. Igångsättning av förlossningen sker senast i graviditetsvecka 42 plus noll i Stockholms län. Det finns olika metoder för att sätta igång förlossningsförloppet.

 



Pappa/partner



Inget är som väntans tider. Försök hjälpa din partner att fördriva tiden. Ett tips är att göra matlådor och frysa in. Färdiga portioner att tina i mikron är ovärderliga när barnet kommit. Särskilt när de första pappaveckorna är slut och kvinnan ska hinna ta hand om sig själv, barnet och kanske ett äldre syskon.

Snart är födelsedagen här, vi lovar. Grattis och lycka till!


Kommentarer
Postat av: Malin

Tack så mycket :) Ja man har väl lärt sig endel men jag kallar mig inte duktig..finns såååå mycket att lära ännu :)



Jag tog tag i en stoooorstädning för att sätta igång mina värkar och det hjälpte faktiskt :) Städade i 2 dagar men onda förvärkar och foglossning men jag gav mig fan på att det skulle vara klart innan bäsan kom och det hjälpte ju att få fart på sakerna också, hehe :) Hoppas du får din lillkille snart :) Funderat på namn?

2010-01-19 @ 17:41:09
URL: http://www.mandarinklyfta.se
Postat av: Ramona

Hej! Han vill inte komma ut än verkar som:) det är mysigt därinne. Kram

2010-01-19 @ 21:54:34
Postat av: Eva

Jag hoppas att allt ser bra ut när du är på kontroll idag. Sen att han väljer att komma snart då det måste vara tråkigt för er att vänta på över tid.

2010-01-20 @ 09:01:02
URL: http://taweret.blogg.se/
Postat av: Voncan

Snart snart snart....Jag tittar på din blogg typ varje kvart ifall att det verkar som om hallonbladsteet fått effekt, fast jag förstår att du inte kommer att slänga dig på bloggen och rapportera när det bär av till BB :)



Jag gör lite voodoo här i Falun nu så ska vi se att det börjar hända grejer! Tänker på dig, många kramar!

2010-01-20 @ 21:52:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0